A fi sau a nu fi, tuner TV sau televizor?

08.11.2006
A fi sau a nu fi, tuner TV sau televizor?
Intern sau extern

Mod de instalare

Cum am putea instala un astfel de dispozitiv pe PC-ul nostru. Aici sunt două posibilităţi, prima şi cea mai uşoară ar fi să optăm pentru un tuner extern, acesta se conectează prin intermediul unui port USB, la fel cum am face cu o cameră FOTO, sau un cablu de date pentru telefonul mobil, singura diferenţă fiind că acesta rămâne conectat în pemanenţă la calculator. În principiu toate tunerele externe au în afară de mufa USB o mufă TV, o mufă pentru antena radio şi conectorii pentru înregistrare.

Tuner TV intern

A doua variantă necesită niste cunostinte despre componentele de calculator (Hardware), dacă nu macar să aveţi un prieten care sa se priceapă şi este denumită mai exact tuner TV intern. Acesta se conectează în interiorul calculatorului pe unul din porturile PCI. La rândul lui are mufă TV, Radio şi pentru captură video. Toate tunerele, fie ele interne, fie externe, sunt prevăzute cu telecomandă, funcţiile acesteia sunt comparabile cu cele ale unui televizor şi de obicei nu au buton pentru funcţia de captură.

Principalele avantaje şi dezavantaje

Una peste alta ambele moduri de a viziona programele TV au avantajele şi dezavantaje lor, trebuie doar să tinem cont de ce s-ar potrivi ma bine cu necesităţiile personale. Cum am spus şi mai sus tunerul TV pentru calculator ocupa mai puţin spaţiu, oferă posibilitatea înregistrării emisiunilor TV preferate sau a filmelor făcute cu propria cameră video în format digital, sunt mai putin costisitoare decat un televizor şi vin cu propriul lor radio, dar sunt mai sensibile la un semnal TV de o calitate mai slabă.

Tuner TV extern

Televizorul clasic în continuare se impune prin calitatea imaginii oferite dar ocupă spatiu, nu poate înregistra decât conectat la un al dispozitiv şi e relativ greu de urmarit simultan cu ecranul PC-ului dacă este plasat in alt colţ al camerei.

Tuner TV, televizoare…..

TV tuner+PC=Televizor

Păi să începem cu o definiţie scurtă. Tunerul TV este dispozitivul care ne oferă posibilitatea de a viziona sau înregistra (captură video) programele TV prin intrermediul PC-ului. Tuner TV

Cum să luăm decizia corectă

De ce am folosi un tuner în locul unui televizor, în primul rând spaţiul câştigat. Marele avantaj al acestei tehnologii este că putem scăpa de televizor în încăperile şi aşa aglomerate, şi bineînteles faptul că nu mai trebuie să avem un alt dispozitiv pentru a înregistra emisiunile preferate. Înregistrarea se face în mod direct pe calculator şi poate fi şi programată să aibă loc şi atunci când suntem plecaţi de acasă. Înregistrările sunt limitate doar de capacitatea de stocare a harddisk-ului.

Trebuie totuşi recunoscut fapul că tunerele TV pentru PC sunt mai “vulnerabile” la semnalele de calitate scăzută decât un televizor. Dar şi ele au avantajele lor, având funcţii avansate cum ar fi PiP (Picture in Picture) sau posibilitatea de a urmări un program TV în timp ce navigăm pe Internet, lucrăm sau chiar ne jucăm.

Alt aspect pozitiv este tunerul FM cu care sunt echipate aproape toate modelele de tunere TV care se regăsesc în prezent pe piaţă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News