Blu-ray câştigă competiţia cu rivalul HD-DVD?

20.08.2007
Blu-ray câştigă competiţia cu rivalul HD-DVD?

Bătălia formatelor optice HD, purtată între Blu-ray şi HD-DVD, pare să se încline tot mai mult înspre unul din concurenţi. Cu toate că beneficiază de sprijinul gigantului american Microsoft, HD-DVD-ul pierde teren în faţa rivalului susţinut de japonezi, Blu-ray.

Conform Reuters, în primul semestru al anului, vânzările discurilor Blu-ray au depăşit 1.6 milioane de unităţi, faţă de cele ale HD-DVD-urilor, cu doar 800.000 unităţi. Aşadar, Blu-ray îşi surclasează rivalul în raport 2:1, după ce anul trecut, procentele de piaţă ale celor două formate erau relativ egale.

Mare parte din avantajul obţinut de Blu-ray se datorează adoptării sale exclusive în unele lanţuri de magazine de închiriere şi distribuţie a filmelor pe disc optic din SUA, în frunte cu Blockbuster, cel mai important reprezentant în domeniu pe piaţa americană. Filmele în format 1080p au înregistrat o creştere în vânzări spectaculoasă, cel mai cumpărat titlu fiind „300”, cu sute de mii de exemplare achiziţionate în format HD, din care peste 65% pe disc Blu-ray.

Bătălia discurilor HD va avea probabil repercusiuni si pe piaţa consolelor. Posesorii de Sony PlayStation 3 sunt principalii consumatori de discuri Blu-ray, şi la fel cei de Xbox 360 pentru discurile HD-DVD. Conform datelor oficiale Sony, adunate în cadrul unui sondaj, un posesor de PS3 deţine în medie 4.5 filme pe discuri Blu-ray. 72% din cei ce au achiziţionat un PS3 au achiziţionat şi măcar un film pe disc Blu-ray iar peste 87% din ei doresc să achiziţioneze unul în următorul an. Ar fi interesant şi un sondaj similar cu HD-DVD-ul şi Xbox-ul în rolurile principale.

Blu-ray vs HD-DVD

Aşadar, cifrele vorbesc de la sine. Blu-ray-ul celor de la Sony pare să se îndrepte spre supremaţie în domeniul discurilor optice HD, singurul factor ce mai menţine HD-DVD-ul pe linia de plutire fiind suportul Microsoft. Însă, surprizele pot apărea în orice moment, şi, deşi momentan puţin probabil, nu se ştie cum se poate întoarce roata

Urmărește Go4IT.ro pe Google News