Chromecast, adevăratul smart TV: instalare, utilizare, aplicaţii utile, tips&tricks

Chromecast, adevăratul smart TV: instalare, utilizare, aplicaţii utile, tips&tricks
Instalare, configurare, utilizare

Mi-am cumpărat Chromecast acum aproape un an, de la un magazin online de afară. La noi nu îl găseai. Nici acum nu se vinde oficial în România, magazinele româneşti îl aduc din „piaţa gri”. După aproape un an, pot să spun, fără să exagerez, că este cea mai eficientă investiţie pe care am făcut-o vreodată în materie de dispozitive  electronice. Şi am destule la activ.

Acest articol se doreşte a fi util atât pentru cei mai mulţi, cei care nu au Chromecast şi/sau nu ştiu exact ce face şi cum funcţionează, cât şi pentru cei care şi l-au cumparat deja şi vor să descopere noi mijloace prin care-l pot pune în valoare, dincolo de cele oficiale sau evidente.

Ce este Chromecast şi ce poţi face cu el

Chromecast îţi transformă televizorul într-un smart TV adevărat. Conţinutul pe care-l poţi accesa nu este limitat la cele câteva aplicaţii instalate pe un smart TV obişnuit, multe dintre ele inutile majorităţii utilizatorilor, instabile, lente sau instalate doar cu scopul promovarii unui anumit serviciu. Conţinutul pe care-l poţi aduce pe televizor cu Chromecast este cel pe care îl ai pe calculator, pe telefon sau pe tabletă. Utilitatea sa îl recomandă atât utilizatorului final, cât şi mediului business.

Simplu spus, scopul lui Chromecast este să preia conţinutul trimis de alte device-uri şi să-l redea pe televizor. Fără să ai nevoie de fire. Se conectează la wireless şi primeşte comenzi de la PC-urile, telefoanele şi tablete conectate la aceeaşi reţea.

Instalare, configurare

Tehnic vorbind, Chromecast este un aşa-zis dongle, asemenea unui stick de memorie ca formă şi construcţie. Are două tipuri de conexiuni: HDMI şi USB. Conectarea la televizor se face prin HDMI. Ieşirea microUSB se foloseşte  împreună cu adaptorul inclus în pachet pentru alimentare. Îl poţi alimenta fie de la priză, eventual cu ajutorul unui prelungitor USB, fie direct de la portul USB al televizorului.

Deşi am întâlnit cazuri de utilizatori care nu au reuşit din prima, conectarea software este şi ea extrem de simplă. Trebuie să descarci aplicaţia oficială, Chromecast Installer, disponibilă pentru Windows, Mac, Android şi iOS. Cu televizorul setat pe HDMI-ul la care ai conectat Chromecast şi folosind aplicaţia oficială pe calculator, telefon sau tabletă trebuie să parcurgi un scurt ”wizard” cu trei paşi simpli: detectarea Chromecast-ului, conectarea la wireless şi introducerea codului (fiecare dispizitiv Chromecast are un cod unic). Când se încheie configurarea, pe televizor va fi afişat mesajul ”Ready to cast”.

Dincolo de configurarea iniţială, aplicaţia oficială nu o vei mai folosi prea mult. Tot ce poţi face cu ea, cel puţin la versiunea actuală, este să schimbi numele device-ului şi să-l resetezi la setările din fabrică, în caz că nu mai funcţonează corect.

Cum se foloseşte

Odată instalat şi configurat nu mai ai treabă cu Chromecast, device-ul fizic. Totul se face de pe dispozitivul de pe care trimiţi conţinutul şi, eventual, telecomanda televizorului. Cum am mai spus, dispozitivul de pe care trimiţi conţinut la Chromecast poate fi un PC, un laptop sau o tabletă. Iar conţinutul poate fi film, muzică, imagini sau întregul ecran (mirroring).

Ceea ce ai nevoie sunt aplicaţiile cu suport pentru Chromecast. Cel mai facil exemplu este YouTube. Atât site-ul propriu-zis pe care intri de pe calculator, cât şi aplicaţiile de Android şi iOS pot trimite conţinut la Chromecast pentru a fi vizionat pe televizor. În acest scop, player-ul video YouTube include un buton care îţi permite să alegi unde vrei să vizionezi clipul: pe dispozitivul activ sau pe TV, via Chromecast. Acest buton apare doar atunci când este detectat un dispozitiv Chromecast în reţeaua locală.

Dincolo de confortul pe care îl aduce, dacă ne gândim că operaţiunea se realizează fără fire, marele avantaj este că Chromecast nu reprezintă doar un banal adaptor, ci un media player wireless. El este cel care se ocupă de procesarea stream-ului transmis de calculator, telefon sau tableta, nu dispozitivul de pe care se transmite. Telefonul tău, de exemplu, nu face niciun efort pentru procesarea imaginii. El doar transmite link-ul către conţinutul dorit într-un format cunoscut de Chromecast, iar acesta din urmă face toată munca. Odată transmis un clip video la Chromecast, poţi folosi alte aplicaţii pe telefon, poţi stinge ecranul acestuia sau chiar îl poţi închide. Din momentul trimiterii conţinutului la Chromecast, telefonul are doar rol de telecomandă. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News