Game Drive for Xbox 2 TB: un upgrade semnificativ pentru consolele Microsoft (REVIEW)

08.03.2016
Game Drive for Xbox 2 TB: un upgrade semnificativ pentru consolele Microsoft (REVIEW)

Consolele de jocuri din zilele noastre sunt puţin mai mult decât simple unităţi pe care să rulezi jocuri. Odată cu dezvoltarea conexiunilor la internet, acestea au primit posibilitatea de a stoca jocuri local, fie că este vorba despre instalarea lor de pe disc, sau că este vorba despre cumpărături în format digital. Mai mult decât atât, consolele din generaţia curentă pot rula fişiere video, fişiere audio şi chiar aplicaţii, spaţiul de stocare inclus fiind din ce în ce mai limitat din această cauză. Seagate are o soluţie pentru gamerii care se apropie de limita hard disk-urilor interne de Xbox 360 şi Xbox One, oferind spre vânzare Game Drive for Xbox, un hard disk portabil cu branding oficial, numai bun de umplut cu jocuri şi alte cumpărături digitale.

Construcţie, design

Game Drive for Xbox este o variantă dedicată gamerilor a hard disk-ului portabil Seagate Expansion Portable. Acesta păstrează dimensiunile si designul lui Expansion Portable, rămânând la fel de uşor de cărat într-un buzunar sau într-o geantă. Fiind un hard disk dedicat consolelor Xbox, acesta a primit o carcasă cu capac verde, cu logo-ul Xbox în partea de sus şi este considerat un accesoriu oficial pentru consolele Xbox One şi Xbox 360.

În partea de sus, deasupra logo-ului Xbox se găseşte un LED de culoare albă, care se aprinde atunci când este pornit, iar în partea de jos poate fi observat logo-ul Seagate. Singura altă caracteristică de la exterior este mufa micro-USB 3.0, restul dispozitivului fiind acoperit de o carcasă neagră, simplă, fără alte elemente.

În cutie se găseşte hard disk-ul, alături de un cablu de conectare USB 3.0, care poate fi utilizat la toate dispozitivele compatibile: Xbox 360 (care dispne de port-uri USB 2.0), Xbox One şi PC. Pentru test am avut la îndemână varianta cu 2 TB spaţiu de stocare, Game Drive for Xbox fiind livrat şi în variantă cu 4 TB.

Performanţă

Întrucât consolele Xbox nu oferă informaţii despre vitezele de transfer, procedeul de testare a implicat cronometrarea timpului de instalare pentru un joc de pe disc. Acesta a fost instalat atât pe hard disk-ul intern al fiecărei console, cât şi pe hard disk-ul extern Seagate. Unde a fost posibil, s-au măsurat şi timpii de transfer de pe un hard disk pe celălalt.

La conectarea pe Xbox One, consola detectează imediat accesoriul. Acesta trebuie neapărat formatat într-un filesystem proprietar, făcând hard disk-ul incompatibil cu alte dispozitive fără o nouă formatare. Game Drive poate primi un nume şi poate fi setat ca implicit pentru ca noile jocuri şi aplicaţii să se instaleze automat pe acesta de acum înainte. Funcţia de instalare automată poate fi dezactivată din setările consolei. Pe Xbox One, am folosit jocul Guitar Hero Live pentru testare.

Instalarea pe hard disk-ul consolei a durat 26 minute şi 54 de secunde, în timp ce pe Game Drive a durat 26 minute şi 40 de secunde. Diferenţa este atât de mică, încât este insesizabilă, ceea ce sugerează că nu viteza hard disk-ului este obligatoriu de vină pentru timpul de instalare ridicat. Se pare că mai degrabă modul în care sistemul de operare al consolei procesează instalarea este cauza problemei.

Acest lucru este evidenţiat şi de faptul că transferul de pe hard disk-ul consolei pe Game Drive este mult mai rapid decât procedeul invers. La copierea de pe Game Drive pe consolă, transferul a durat 21 minute şi 15 secunde, în timp ce transferul pe hard disk-ul intern pe cel extern a durat doar 7 minute şi 58 de secunde.

Conectarea la o consola Xbox 360 este de asemenea simplă, însă necesită câţiva paşi în plus din partea utilizatorilor. Consola nu recunoaşte automat hard disk-ul, fiind necesară navigarea până în meniul de setări la categoria „Storage”. Aici Game Drive-ul va fi listat ca „unformatted”. După formatarea în filesystem-ul specific, acesta este detectat ca un simplu „USB Storage Device”. La instalarea unui joc, există imediat opţiunea de a alege între hard disk-ul intern al consolei sau stocarea pe USB. Încă odată, testul de performanţă evidenţiază că hard disk-ul extern nu va oferi şi performanţă în plus.

Skate 3 (instalare de 6.0 GB) s-a instalat în 10 minute fix de pe disc, atât pe hard disk-ul intern al consolei, cât şi pe Game Drive de la Seagate. Din păcate, nu am putut testa transferul de pe o unitate de stocare pe cealaltă, întrucât sistemul de operare a blocat această operaţiune, fără să explice de ce. Este posibil ca doar fişierele multimedia să poată fi transferate, ca o protecţie împotriva pirateriei de jocuri.

De dragul comparaţiei, am conectat Game Drive-ul Seagate şi la un PC folosind un port USB 3.0. Am folosit pentru testare aplicaţia HD Tune în modul „file transfer”, iar resultatul este foarte bun şi demonstrează că în carcasa de plastic se găseşte un hard disk performant. Viteza de citire rezultată din acest test a fost de 134,38 MB/s, în timp ce viteza de scriere a fost puţin mai mică, dar tot impresionantă, de 126,48 MB/s.

Concluzii

Game Drive for Xbox este un hard disk portabil bun la toate. Acesta este foarte compact, fiind foarte uşor de transportat, dar şi performant în cazul utilizării alături de un PC echipat cu port-uri USB 3.0. Acesta oferă de patru ori mai mult spaţiu de stocare decât varianta de bază a unui Xbox One şi poate ţine aproximativ 50 de jocuri, conform specificaţiilor oficiale.

Chiar şi în cazul în care sunteţi în căutarea unui hard disk portabil pentru PC, Game Drive for Xbox este o alegere bună. Preţul faţă de modelul Expansion Portable de la Seagate este puţin ridicat, însă nu cu mult. Banii în plus se duc probabil pe branding-ul Xbox, ştanţat pe partea din faţă şi pe culoarea verde a capacului. Acesta este doar primul accesoriu de acest gen cu licenţă oficială pentru console şi probabil că nu va fi ultimul. Aşteptăm cu interes şi alte modele, atât pentru consolele Xbox, cât şi pentru PlayStation şi Nintendo, fiecare oferind suport într-un fel sau altul pentru upgrade al unităţii de stocare. 

Părţi pozitive

Design minimalist
Viteze de transfer ridicate
Spaţiu de stocare generos

Părţi negative

Poate fi folosit la un singur device odată
Nu oferă performanţă în plus pe console

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult