Gear VR: Realitate virtuală mobilă de la Samsung

08.09.2014
Gear VR: Realitate virtuală mobilă de la Samsung

Conferinţa Samsung de la IFA 2014, a dezvăluit şi un dispozitiv de realitate virtuală, realizat în parteneriat cu Oculus, numit Gear VR. Practic acesta este un accesoriu pentru Galaxy Note 4, procesarea, afişarea şi redarea de sunet fiind făcute prin intermediul noului phablet Samsung.

Gear VR este mai degrabă o carcasă din plastic, care include două lentile şi un elastic pentru fixarea pe capul utilizatorului. În interiorul său se mai găsesc şi patru senzori (accelerometru, giroscop, magnetometru şi un senzor de proximitate), care se conectează la Note 4 prin intermediul unei interfeţe USB 1.1. Asemeni dispozitivului Oculus Rift, există posibilitatea de a seta distanţa lentilelor de ochi, pentru a compensa pentru dioptriile utilizatorilor care poartă ochelari.

Samsung Gear VR

Latenţa este un subiect foarte discutat atunci când vine vorba despre realitate virtuală, iar Samsung se laudă cu un timp de răspuns mai mic de 20 ms din momentul mişcării şi până la afişarea pe display. Lentilele oferă un câmp vizual de 96 de grade, iar pentru un control mai uşor al telefonului în timpul utilizării au fost adăugate butoane de volum, un buton „back” şi o suprafaţă tactilă.

În momentul în care telefonul este conectat la Gear VR, funcţiile sale obişnuite sunt oprite, acesta intrând într-un mod special pentru realitate virtuală. Astfel poate fi utilizată întreaga sa putere de procesare, fără obişnuitele fluctuaţii de frecvenţă şi fără ca aplicaţiile din fundal să consume resurse preţioase. Display-ul QHD din Galaxy Note 4 devine astfel display-ul pentru noul headset VR, oferind o rezoluţie mai înaltă şi decât cea pe care Oculus VR o oferă pe Oculus Rift DK2 (1920 x 1080 pixeli).

Samsung Gear VR: Galerie Foto

Legendarul programator John Carmack (responsabil pentru seriile de jocuri Wolfenstein, Doom şi Quake) a fost implicat direct în acest proiect, acesta păşind pe scena de la IFA pentru a vorbi despre tehnologiile dezvoltate de Oculus VR alături Samsung.

Gear VR se va lansa în 2014 şi va veni la un preţ de aproximativ 200 de dolari/euro. Acesta va purta numele de Samsung Gear VR: Innovator Edition, care se livrează cu un card microSD plin cu demonstraţii ale tehnologiei. Evident, acesta nu este un produs pentru toată lumea, publicul ţintă fiind entuziaştii de realitate virtuală, profesioniştilor care ar putea găsi aplicaţii practice pentru această tehnologie, cât şi dezvoltatorilor de aplicaţii şi jocuri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult