Google a anunţat dezvoltarea unor lentile de contact inteligente

17.01.2014
Google a anunţat dezvoltarea unor lentile de contact inteligente

Chiar dacă nu a devenit încă un produs comercial, Google Glass este probabil cel mai cunoscut accesoriu inteligent al momentului şi principalul catalizator al interesului crescut pentru această categorie de produse. După ce a achiziţionat Nest, faimosul producător de termostate şi detectoare de fum programabile cu conectivitate Wi-Fi, Google şi-a completat ieri portofoliul cu un nou produs interesant: lentilele de contact inteligente.

Dacă speraţi că Google a pus la punct o lentilă de contact cu integrare Google+ şi notificări, visul de a vă transforma într-un Terminator T-800 trebuie să mai aştepte puţin, deoarece noul produs este destinat doar uzului medical. Născută din eforturile echipei de dezvoltare Google X, cea care a pus la punct Google Glass şi a experimentat cu maşinile care se conduc singure, cu accesul internet prin intermediul baloanelor stratosferice şi alte proiecte chiar mai stranii, noua lentilă de contact este folosită pentru monitorizarea nivelului de glucoză al diabeticilor.

Conform filmului de prezentare publicat, lentila de contact pusă la punct şi testată în acest moment de către Google integrează un senzor extrem de mic pentru măsurarea glicemiei şi un sistem de LED-uri de dimensiuni reduse care vor avertiza utilizator în cazul detectării unor anomalii. Între cele două straturi transparente ale lentilei se găseşte şi un minuscul cip wireless, antena sa circulară permiţând alimentarea întregului ansamblu cu ajutorul unui emiţător radio poziţional la o distanţă de circa 10 centimetri de ochi.

Google afirmă că produsul se afla încă în dezvoltare, compania experimentând cu diverse implementări hardware, căutând eventuali parteneri şi colaborând cu autoritatea americană Food and Drug Administration (FDA) pentru aprobarea unui astfel de echipament.

Lentilele de contact inteligente prezentate de Google nu sunt primele produse de acest fel. Microsoft Labs a experimentat cu un produs similar acum doi ani, iar pe piaţă există deja lentile de contact capabile să monitorizeze schimbările survenite la nivelul ochiului , acestea fiind folosite în tratarea glaucomului. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News