Hama MyScan – mouse 2-in-1 cu scanner încorporat

Hama MyScan - mouse 2-in-1 cu scanner încorporat

Mouse şi scanner pentru documente într-un singur produs, confortabil de folosit şi uşor de transportat? Hama ScanMe Mouse pare gadgetul ideal pentru posesorii de laptopuri ce doresc să poată scana documente oricând şi oriunde, fără a căra după ei o întreagă recuzită de accesorii office.

Hama MyScan - mouse 2-in-1 cu scanner încorporat

Descriere

Hama MyScan este un mouse laser cu 3 butoane şi funcţie de scanare a documentelor, conectat la PC folosind interfaţă USB. Carcasa cu formă alungită şi design ambidextru (potrivit pentru ambele mâini) este suficient de mare încât să poată sprijini întreaga palmă, iar finisajul cauciucat este uşor de curăţat şi maschează urmele de amprente. Chiar dacă este un mouse pentru birou, Hama MyScan are un aspect elegant. Suportul pentru palmă şi baza carcasei sunt delimitate cu un ornament de culoare roşu metalizat, a cărui textură lucioasă dă o senzaţie plăcută la atingere. În plus, cele două butoane pentru click stânga/dreapta sunt ridicate puţin în partea din faţă, imitând forma petalelor unei flori.

Baza sprijinită pe suporţi din silicon ascunde doi senzori laser, dintre care numai unul serveşte funcţiei de mouse. Al doilea este activat împreună cu cel primar exclusiv pentru funcţia scanner, având doar rolul de a stabili poziţiia mouse-ului deasupra documentului pe care dorim să îl scanăm.

Hama MyScan

Modulul de scanare vizibil în spatele unui dreptunghi din sticlă transparentă este compus din senzorul optic asemănător unei camere foto pentru telefon mobil, respectiv sursa de lumină LED. După instalarea software-ului livrat pe suport CD funcţia de scanare poate fi declanşată apăsând butonul poziţionat în dreptul degetului opozant, iluminat permanent cu un LED roşu.

Cum funcţionează

Folosit ca şi scanner portabil, mouse-ul Hama MyScan este trecut peste documente cu text şi poze folosind mişcări stânga/dreapta. Documentul va apărea în fereastra de previzualizare pe măsură ce scanăm, aplicaţia ghidându-ne să mutăm senzorul peste porţiunile lipsă până la obţinerea unei imagini complete. Odată scanate, documentele pot fi salvate ca şi imagini JPG, PNG sau PDF, iar dacă sursa este un document text putem alege convertirea direct în document .DOC sau .TXT folosind funcţia OCR. Alternativ, tabelele scanate pot fi exportate direct în format .XLS pentru editare ulterioară.

Hama MyScan - modulul de scanare

Experienţa practică

Documentele scanate la rezoluţie 1200 dpi arată destul de bine, claritatea fiind suficientă pentru citirea în condiţii optime a câmpurilor de text, iar pozele din reviste păstrează majoritatea detaliilor. Din păcate procesul de scanare manuală s-a dovedit nu tocmai rapid şi nici confortabil, cu atât mai mult dacă încercăm să cuprindem o foaie întreagă cu format A4. Pentru început, avem la dispoziţie un număr finit de treceri pentru scanare, care trebuie planificate astfel încât să nu epuizăm memoria disponibilă  înainte de a fi parcurs întreg documentul. Altfel ne vom alege cu o scanare incompletă ce seamănă mai degrabă cu un puzzle neterminat. O altă limitare este dată de poziţionarea senzorilor laser pentru ghidaj în afara câmpului de scanare a documentului, fapt ce incomodează parcurgerea documentelor până marginea colii de hârtie. Problema este cu atât mai deranjantă la scanarea paginilor din cărţi şi reviste care nu pot fi aşezate deasupra unui fundal perfect plan.

Având în vedere limitările impuse şi memoria disponibilă pentru scanare, Hama MyScan se pretează mai mult pentru  luarea de notiţe, spre exemplu articole şi poze din reviste, pasaje cu text şi mai puţin documente cu format mare.

Hama MyScan sample Hama MyScan sample

Funcţia de recunoaştere a câmpurilor de text a dat rezultate bune la scanarea documentelor tipărite, dar trebuie evitată dacă documentele conţin scris de mână.

Folosit ca şi mouse pentru birou Hama MyScan este confortabil şi precis, dar poate fi fost mai bine ca butonul dedicat funcţiei de scanare să fie puţin mai mic, eventual plasat în spatele rotiţei pentru scroll unde şansele pentru apăsare neintenţionată cu rezultatul scanării suprafeţei mousepad-ului ar fi mult reduse.

Hama MyScan

Concluzie

Deşi interesantă, ideea combinării unui mouse şi scanner pentru documente într-un dispozitiv de tip 2-in-1 nu poate oferi rezultate comparabile celor două produse luate separat. Hama MyScan este un mouse optic excelent, dar un scanner pentru documente  cam impractic, potrivit pentru activităţi cum ar fi preluarea rapidă a chitanţelor şi facturi, notiţe şi pasaje din documente, dar nu scanarea integrală a documentelor mari.

Însă dacă nevoia pentru portabilitate primează, atunci Hama MyScan are avantajul unei funcţii în plus, oferită fără nici un gram adăugat servietei pentru călătorie.

Hama MyScan poate fi găsit şi în magazinele din ţara noastră la preţul de 299 lei.

Părţi pozitive

Mouse confortabil, cu finisaje de bună calitate
Ideal pentru notiţe şi scanarea rapidă a documentelor mici
Permite editarea uşoară a documentelor şi tabelelor scanate

Părţi negative

Scanarea documentelor mari este problematică
Funcţia OCR nu recunoaşte corect scrisul de mână
Calitatea imaginii este sub nivelul unui scanner dedicat

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult