Sony Reader, mai deştept decât o carte

23.11.2006
Sony Reader, mai deştept decât o carte
Tehnologii noi accesibile tuturor

Destinat în primul rând citirii de materiale scrise, Sony Reader PRS-500 suportă formatul standard al Sony BBeB (Broadband Electronic Books), dar şi pe cele comune: TXT, PDF şi DOC, care trebuie însă convertite cu un program special, prin intermediul unui computer. Dar Sony Reader-ul este mai mult decât o carte, deoarece formate audio ca MP3 sau foto precum JPEG, GIF şi BMP pot fi redate de asemenea. Pentru stocarea informaţiilor, memoria de 64 MB inclusă nu este destul de încăpătoare, însă putem cu usurinţă introduce un card miniSD în slotul special destinat şi vom scăpa de problema spaţiului.

Odată cu lansarea dispozitivului au fost puse la dispoziţie şi foarte multe materiale, în principal e-books, prin intermediul serviciului online CONNECT™ Store. Da, acestea costă, însă preţul lor este mai mic decât al variantelor tipărite pe hârtie, cum e şi normal de altfel. Cu ajutorul aacestui serviciu putem transfera pe Reader şi content Web, cum ar fi rezultatele unor fluxuri RSS sau conţinutul unor bloguri, etc. Trebuie să menţionăm că odată achiziţionat un e-book, acesta poate fi distribuit doar pe încă alte 6 dispozitive, calculatoare sau Readere, măsură menită să reducă pirateria.

Pentru a putea transfera materiale pe PRS-500, acesta trebuie conectat la un computer prin intermediul cablului USB. În momentul de faţă există suport doar pentrun sistemul de operare Windows XP iar cerinţele de sistem sunt mici, pe viitor aşteptându-se şi versiuni compatibile Mac sau, de ce nu, Linux.

Sony Reader

Bateria este una din problemele care nu ar trebui să ne îngrijoreze deloc. Datorită tehnologiei E-Ink folosite, Sony susţine că aceasta poate efectua până la 7500 de afişări de pagini cu o singură încărcare. Desigur, în funcţie de activităţile pe care le vom efectua pe dispozitiv, durata de viaţă poate să scadă destul de mult. Oricum, încărcarea se poate face prin cablul USB (în cca 6 ore) sau cu ajutorul adaptorului livrat în pachet, într-un timp mai scurt, 4 ore.

Anunţat încă de la începutul anului Sony Reader-ul a început să fie comercializat abia in septembrie, pe piaţa din SUA. Preţul este de 350 $, destul de mare. Cu toate acestea cererile au depăşit cu mult capacităţile de livrare, de accea comenzile online au fost sistate, preconizându-se că abia în luna decembrie acestea să poată fi reluate. Din păcate, Sony nu a anunţat când va aduce dispozitivul şi în Europa, astfel că noi va mai trebui să aşteptăm mult şi bine până să putem pune mâna pe aşa ceva. Cu toate acestea, pot spune că abia aştept să îmi procur unul, pentru că da, sunt unul dintre cei care mai şi citesc…

Sony Reader, o carte pentru secolul 21

Dacă ar fi să facem un sondaj pe o oarecare stradă dintr-un oarecare oraş din România, ca să nu zic din lume, am constata cu stupoare că tot mai puţini oameni îşi alocă timp citirii unei cărţi măcar timp de câteva ore pe săptămână. Foarte grav, pentru că fiecare dintre noi este conştient de avantajele citirii cărţilor, mai ales în cazul copiilor aflaţi în formare. Şi de fapt în rândul lor înregistrăm în ultimii ani cea mai drastică scădere de cititori.

Sony Reader este foarte portabil În schimb numărul celor care folosesc un calculator şi navighează pe internet a crescut vertiginos. Astfel, în secolul XX putem spune că Internetul începe să înlocuiască deja clasica carte tipărită, în locul lor apărând aşa numitele e-books, cărţi electronice. Avantajele lor sunt majore, de la preţ la usurinţa în folosire, singura problemă fiind faptul că în general, oricât de performant ar fi display-ul pe care îl deţinem, cititul îndelungat pe acesta este obositor ochiului uman. Parcă pentru a rezolva această problemă, gigantul japonez Sony a anunţat lansarea unui cititor de e-books care simuleaza o carte reală, cu numele Sony Reader.

Sony Reader PRS-500 poate fi comparat cu un MP3 player, doar că în loc de fişiere audio stochează şi redă cărţi electronice. Punctul său forte este fără îndoială display-ul cu tehnologie E-Ink pe care îl utilizează. Aceasta diferă mult de tehnologia folosită de monitoarele LCD, ecranul fiind alcătuit din microcelule cu două stări, negru sau alb, în funcţie de încărcarea lor sau nu cu energie electrică. Astfel, imaginea nu este reactualizată decât în momentul în care noi apăsăm pe un buton, în vreme ce la LCD-uri aceasta era reactualizată de câteva ori pe secundă.

Sony Reader , o carte în copertă Astfel, se obţine un ecran asemănător unei cărţi, care nu oboseşte ochiul, consumă foarte puţină energie şi oferă o vizibilitate foarte bună chiar şi în condiţii de soare puternic. Toate acestea sunt coraborate cu o rezoluţie bună şi un unghi de vizibilitate real de aproape 180 grade. Neajunsurile ar fi şi ele destul de deranjante: afişare informaţii doar alb-negru, posibilitatea de afişare doar a imaginilor statice şi necesitatea unei surse de lumină externe pentru a putea citi. Efectul de shawdowing al acestui tip de ecran, care păstrează urme din imaginea precedentă după ce s-a făcut reactulizarea, poate fi considerat iar un punct negativ, deşi în cazul cărţilor el dă o senzaţie de realism, semănând şi mai mult cu o cartea reală pe paginile careia se văd urme din informaţia tipărită pe cealaltă faţă.

Toate acestea le oferă dispozitivul celor de la Sony, dar şi multe altele. Având dimensiuni de 175 x 124 x 13 mm şi o greutate de 240 g, el este mic şi protabil, putând fi luat cu uşurinţă peste tot. Display-ul are o diagonală de 6" (15 cm), o rezoluţie de 800 x 600 px şi suportă maxim 4 nuanţe de gri. Pe faţa superioră se observă şi diverse butoane menite navigării sau efectuării a diverse funcţii. Pentru protecţie, dispozitivul este livrat cu un fel de husă, pe care o putem considera "coperta" sa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News