BMW va lansa prima maşină hibrid cu încărcare wireless [VIDEO]

Încărcarea wireless a dispozitivelor mobile nu este tocmai nouă, anumite modele de smartphone-uri permiţând acest gen de alimentare cu energie electrică de mai mulţi ani. Această tehnologie se bucură în ultimele săptămâni de o atenţie sporită datorită noilor modele de iPhone, care includ hardware-ul necesar pentru încărcare fără fir, însă şi producătorii de maşini electrice şi hibride încep să se dezvolte în această direcţie. Primul model care va putea fi încărcat fără fir este BMW 530e iPerformance, care va fi livrat începând de anul viitor cu hardware-ul necesar şi cu o plăcuţă de încărcare pentru garaj.

Modelul BMW 530e iPerformance nu este un vehicul 100% electric. Vorbim despre un hibrid care poate fi conectat la priză pentru încărcare, însă care beneficiază şi de un motor cu combustie internă de 3 litri. Acesta va integra în partea din faţă hardware-ul necesar încărcării wireless, care va transmite energia electrică de la placa de încărcare la bateriile poziţionate în spatele maşinii.

Mai interesant este modul în care funcţionează sistemul de încărcare wireless, acesta oferind pe ecranul maşinii indicaţii pentru parcarea corectă pentru încărcare. Atunci când te apropii de acesta, maşina afişează folosind camerele de parcare calea pe care trebuie sa o urmezi pentru a opri în poziţia corectă. Odată ce indicatorul de poziţie detectează încărcătorul wireless, poţi opri motorul maşinii. Încărcarea porneşte automat odată ce motorul este oprit.

Încărcătorul wireless se conectează la o priză normală de 220V şi încarcă complet bateriile din 530e iPerformance în aproximativ 3,5 ore, performanţă similară cu cea pe care o primeşti de la încărcarea obişnuită la priză. 530e va fi doar primul model care va beneficia de această funcţionalitate, însă BMW plănuieşte să ofere această opţiune şi pe 330e, 740e, X5 şi cele două vehicule complet electrice i3 şi i8.

Lansarea sistemului de încărcare wireless va avea loc la începutul anului 2018, însă nu este clar dacă maşinile deja lansate vor putea fi echipate retroactiv cu această capabilitate, sau dacă va fi disponibilă doar pe maşinile noi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult