China testează folosirea autobuzelor-tunel, care trec pe deasupra autoturismelor obişnuite aflate în trafic

03.08.2016

Ilustrate încă de acum câţiva ani, ca o soluţie futuristă pentru a evita chiar şi la ore de vârf întârzierile cauzate de ambuteiaje, autobuzele supraînălţate care parcurg marile bulevarde trecând pe deasupra traficului auto obişnuit sunt acum o realitate.

Luând forma unor platforme late cât un drum cu două benzi şi suficient de spaţioase pentru a transporta confortabil până la 300 de pasageri, noile mijloace de transport în comun se deplasează pe şine speciale instalate de o parte şi de alta a drumului, proiectate astfel încât să poată fi călcate de roţile autoturismelor şi pietoni fără a constitui un obstacol.

Botezat TEB-1, sau Transit Elevated Bus, vehiculul cu propulsie electrică testat în oraşul Qinhuangdao este perceput de ceilalţi participanţi la trafic ca un veritabil tunel în mişcare, cu o înălţime de 2.15 metri şi suficient de lat pentru a fi străbătut lejer de două autoturisme călătorind paralel. În schimb, pasagerii aflaţi deasupra pot admira peisajul urban de la aproape 5 metri înălţime.

Înainte de a spera să vedem noile mijloace de transport în comun introduse şi pe străzile altor metropole aglomerate, rămâne de văzut cât de sigur este acest sistem pentru ceilalţi participanţi la trafic, perspectiva de a fi depăşit din mers de un veritabil tunel pe roţi constituind un factor suplimentar de risc deloc neglijabil.

În Germania sunt testate semafoare montate în asfalt, pentru a-i proteja pe cei care stau cu nasul în smartphone

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult