Maşina care merge singură, de la Google, acum fără volan

29.05.2014
Maşina care merge singură, de la Google, acum fără volan

Google este un din companiile ce lucrează serios la conceptul de autovehicul autonom, având mai multe prototip-uri în teste în diverse locaţii din Statele Unite. Acestea sunt însă maşini comerciale modificate, în care se află tot timpul un şofer. El poate prelua controlul în cazul în care autovehiculul nu se comportă bine pe stradă. Mai jos avem însă un alt tip de vehicul dezvoltat de Google X, grupul de ingineri responsabili pentru proiectul autovehiculului autonom. Acest mini-vehicul vine cu baterii, un motor electric, loc pentru doi pasageri şi nu dispune de un volan. El vrea să reproducă experienţa dintr-o viitoare maşină autonomă şi a fost testat de mai multe persoane cu nevoi speciale.

Noua maşină autonomă de la Google, acum fără volan

Maşinuţa de faţă este una din cele 100 pe care Google intenţionează să le construiască pentru teste în această vară. Ea are dimensiunile unui Smart, dar seamănă mai mult cu o jucărie decât cu un autovehicul comercial. Volanul lipseşte, însă este înlocuit de sistemul de control automat folosit de Google pe maşinile autonome prezentate anterior. Pe plafonul maşinii se poate observa un sistem radar ce scanează împrejurimile de mai multe ori într-o secundă. Google nu vrea să spună ce parteneri are pentru acest proiect, însă susţine că autovehiculul este construit cu componente comerciale şi este controlat de un sistem de senzori şi computere instalate la bord. O parte din cele 100 de unităţi pe care Google urmează să le producă vor avea şi sisteme manuale de control, pentru a putea fi testate pe drumurile publice.

Testul de mai sus a fost realizat pe un circuit închis şi s-a adresat unor persoane cu nevoi speciale şi dificultăţi de deplasare. Spre exemplu, la test au participat persoane în vârstă, nevăzători şi persoane cu diverse dizabilităţi motorii. Google a vrut să obţină o reacţie la acest concept de maşină automată, ce-ar putea fi implementat peste mai mulţi ani pe scară largă. Ele au fost pe măsura aşteptărilor. Dacă ne gândim bine, într-un trafic mai civilizat decât cel din ţara noastră, un sistem de autovehicule autonome şi-ar putea găsi uşor aplicaţii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News