Maşina lui Fred şi Barney, adusă în secolul 21

21.09.2007
Maşina lui Fred şi Barney, adusă în secolul 21

O seamă de cercetători încearcă să reînvie conceptul maşinii propulsate de proprii pasageri. Nu cu puterea picioarelor, ca pe vremea lui Fred şi Barney, ci cu cea a braţelor. Iar exemplul este conceptul Humancar, un autovehicul ce arată interesant, dar care nu va depăşi nici un record de viteză.

Gândiţi-vă doar cum ar fi să vă deplasaţi prin Bucureşti într-o maşină propulsată de propriile voastre mâini, prin cele 50 de grade ale unei veri toride… Nu cred că ar mai vrea nimeni să lucreze prin preajma voastră. Tocmai de aceea conceptul Humancar este mai complex, implicând şi o serie de motoare electrice, care preiau majoritatea efortului, dar nu în totalitate. Viteza de deplasare va fi dictată de pasageri, prin acţionarea manetelor care se văd şi în poză. Un fel de vâslit pe stradă… Iar dacă cei din interior vor dori să schimbe direcţia, vor trebui să se încline cu toţii în aceaşi parte. Sună chiar interesant, deşi nepractic, Humancar-ul fiind mai mult un vehicul dezvoltat pentru amuzament, de genul bicicletelor lipite ce le vedeam prin Mamaia prin copilărie. Ceva mai avansate totuşi…

Humancar

Proiectanţii Humancar-ului speră să îl şi producă pe viitor, ca vehicul recreaţional. Cu siguranţă ar fi binevenit prin ţările „cele bogate”, ale căror locuitori obezi ar avea doar de câştigat din ceva efort fizic. Tocmai de aceea ţinem pumnii strânşi proiectului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News