Taximetriştii au zilele numărate – au apărut taxiurile fără şofer

18.08.2009
Taximetriştii au zilele numărate - au apărut taxiurile fără şofer

Taximetriştii profitori care îşi fac veacul în preajma gărilor şi aeroporturilor vor fi istorie. Cercetătorii britanici au dezvăluit în cadrul Muzeului de Ştiinţă din Londra un prototip de vehicul electric fără şofer, care va fi introdus în curând pe aeroporturi pentru a transporta călătorii de la terminal către diverse zone de interes.

Vehiculul denumit Ultra Personal Pod atinge o viteză de 40 Km/h, acomodează până la patru pasageri cu tot cu bagaje şi oferă condiţii de siguranţă excelente, deoarece funcţionează pe un principiu similar cu cel întâlnit la transportul feroviar – se păstrează un sector de bloc distanţă între două vehicule consecutive.

Heathrow Taxi

Prototipul are un potenţial mult mai mare decât atât: dispune de computer de bord care permite călătorilor să aleagă diverse rute, ceea ce înseamnă că, pe o infrastructură adecvată, acest mijloc de transport ar putea să înlocuiască autobuzele sau troleele obişnuite. Singurul dezavantaj pe care îl văd este capacitatea redusă de locuri.

Britanicii au finalizat deja o infrastructură pe care vor circula taxiurile viitorului – în cadrul aeroportului Heathrow, de la terminalul 5 către lotul de parcări. Investiţia s-a ridicat la 25 de milioane de lire sterline. Dacă se va dovedi viabilă, încă 200 de milioane se vor cheltui pentru a extinde reţeaua către alte destinaţii – hoteluri, spre exemplu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News