Apple a cumpărat VRvana, o companie care dezvoltă soluţii AR şi VR

24.11.2017
Apple a cumpărat VRvana, o companie care dezvoltă soluţii AR şi VR

Apple a început deja să ofere soluţii de integrare cu iOS pentru dezvoltatorii de aplicaţii şi jocuri AR, însă momentan nu oferă un produs dedicat acestui nou mediu. În lipsa unor ochelari cu realitate augmentată sau a unui headset VR de la Apple, va trebui să folosim smartphone-urile sau tabletele companiei, însă aşteptarea lansării unui astfel de produs ar putea fi mai scurtă, acum că în portofoliul companiei se află un nou startup numit VRvana, dezvoltatorul unei soluţii hibrid AR/VR.

Spre deosebire de companiile orientate exclusiv pe realitate virtuală, VRvana a dezvoltat o soluţie numită Totem, bazată pe un display OLED şi pe mai multe camere pe partea din faţă. Aceasta poate afişa imagini complet opace, asemeni unui headset de realitate virtuală obişnuit, sau poate să afişeze doar anumite obiecte în jurul utilizatorului, proiectând mediului înconjurător pe ecran.

Adevăratul avantaj al soluţiei VRvana pare însă să fie timpul de răspuns, care a fost scăzut la 3 milisecunde între mişcarea utilizatorului şi reacţia de pe ecran. Acest lucru asigură o experienţă de utilizare confortabilă, care, în teorie, nu ar trebui să ducă la senzaţia de greaţă specifică anumitor dispozitive de acest gen. Fiind vorba despre o soluţie VR relativ mobilă, aceasta integrează toţi senzorii necesari pentru a captura mişcările utilizatorului şi foloseşte senzori cu infraroşu pentru a detecta mişcările mâinilor. Având în vedere că Apple deja foloseşte astfel de senzori e iPhone pentru Face ID, este posibil ca această tehnologie să fie mult îmbunătăţită odată ce Apple începe dezvoltarea unui produs în jurul ei.

Momentan, Apple nu a confirmat achiziţia, însă nici nu a infirmat informaţiile despre aceasta. Informaţiile disponibile în acest moment sugerează că preţul pe care compania l-a plătit pentru VRvana este de 30 de milioane de dolari. Se zvoneşte că un produs AR/VR de sine stătător de la Apple ar fi în plan pentru anul 2020, cu un sistem de operare dedicat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult