Apple dezvoltă display-uri MicroLED proprietare

19.03.2018
Apple dezvoltă display-uri MicroLED proprietare

Primele dispozitive Apple cu ecrane OLED sunt Apple Watch, MacBook Pro (TouchBar-ul de pe tastatură) şi iPhone X, însă deja compania se pregăteşte de următorul pas în evoluţia tehnologiilor de afişare. Astfel, într-o mică fabrică din California, la distanţă mică de sediul central, Apple dezvoltă ecrane MicroLED, care ar putea să apară în curând pe toate dispozitivele companiei. Aceasta nu este prima dată când Apple începe dezvoltarea de tehnologii proprietare şi pare să fie planul său de viitor pentru producţia de dispozitive.

Tehnologia MicroLED a fost prezentată în premieră de Samsung în cadrul CES 2018, compania prezentând un televizor modular care poate fi configurat la orice dimensiuni doreşte utilizatorul în funcţie de numărul de module folosite. Apple momentan nu a avansat atât de mult cu tehnologia MicroLED, însă are deja panouri care pot fi folosite cu succes în dispozitive mici precum Apple Watch.

Se pare că planul este ca display-urile de pe modelele de iPhone, iMac, MacBook, iPad şi Apple Watch să treacă la tehnologia MicroLED atunci când aceasta va fi rentabilă pentru producţie în masă, iar producţia panourilor să rămână în fabrici proprii sau să fie licenţiate către parteneri. Astfel, Apple ar deţine controlul asupra încă unei componente importante, după ce a început în anii trecuţi să dezvolte chipset-uri proprietare, cipuri Bluetooth, sisteme de vibraţii şi cipuri grafice.

Bloomberg raportează însă că producţia de dispozitive echipate cu display-uri MicroLED de la Apple sunt la cel puţin doi ani distanţă, asta în cazul în care dezvoltarea acestora nu se va lovi de probleme pe parcurs. Nu este clar însă dacă producţia acestora va rămâne în Statele Unite, sau dacă Apple va căuta un partener în Asia care să asigure „mâna de lucru”. De asemenea, fabrica din California este prea mică pentru a suporta comenzi pentru produse mass-market, fiind mai degrabă un centru pentru dezvoltarea şi testarea rapidă a prototipurilor.

Trecerea la MicroLED ar putea avea avantaje clare faţă de tehnologia OLED, întrucât panourile pot fi calibrate mult mai minuţios, acestea pot fi mai luminoase, iar consumul de energie este mai mic. Pentru dispozitive precum smartphone-uri şi ceasuri inteligente, tranziţia la MicroLED ar putea prelungi semnificativ autonomia, în timp ce ar garanta rezoluţie mai mare şi culori naturale.

După publicarea raportului Bloomberg, preţul acţiunilor ale unor companii cunoscute pentru dezvoltarea de display-uri precum Samsung, LG, Japan Display şi Sharp au scăzut. De altfel, vânzările slabe de iPhone X de la începutul anului 2018 au afectat financiar mai mult producătorul display-urilor OLED din interiorul acestuia, Samsung, decât au afectat Apple.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult