Apple ia în calcul mutarea producţiei în SUA, dar cel mai mare partener din China se opune

21.11.2016
Apple ia în calcul mutarea producţiei în SUA, dar cel mai mare partener din China se opune

Una dintre cele două companii care asamblează iPhone ia în considerare mutarea producţiei în SUA, potrivit unor surse ale publicaţiei Nikkei. „Apple le-a cerut în iunie partenerilor Foxconn şi Pegatron, cele două companii care asamblează iPhone, să ia în calcul mutarea producţiei în SUA”, conform sursei menţionate. Pegatron a răspuns că va cerceta această posibilitate, dar Foxconn a refuzat, din raţiuni de costuri. Apple este cel mai mare client al companiei chineze, dar Foxconn nu este o organizaţie foarte profitabilă, iar mutarea producţiei în SUA, unde forţa de muncă este mai scumpă, ar afecta rezultatele financiare ale companiei.

Apple a refuzat să comenteze pe baza acestor zvonuri, dar a transmis că, pe lângă costuri, o barieră în mutarea producţiei în Statele Unite o reprezintă lipsa expertizei în producţia de electronice la o scară atât de mare. Informaţiile apar la scurt timp după ce Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA. Totuşi, Apple le-a cerut partenerilor să ia în calcul un asemenea scenariu cu cinci luni înainte ca alegerile să aibă loc.

 

Trump a promovat în campania electorală politici protecţioniste, care, dacă sunt aplicate, ar putea obliga companiile din SUA să lucreze cu mai mulţi parteneri şi furnizori din State. Aceştia oferă, însă, produse şi servicii mai scumpe decât rivalii din Asia. „Vom face Apple să înceapă să construiască computerele şi lucrurile lor în această ţară şi nu în altele”, a declarat, la un moment dat, Trump.

 

 

Preşedintele ales a promis în campania electorală că va pune o taxă pe importurile din China, care ar creşte preţurile la produsele electronice asamblate de companiile americane acolo.

 

Trump a ameninţat că va introduce un tarif de 45% din valoarea unui produs importat din statul asiatic. Cel mai probabil, taxa nu va fi atât de mare, în cazul în care este introdusă. Analistul Michael Gapen de la Barclays a transmis că tariful va fi situat undeva la 15%.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult