Apple va oferi reduceri substanţiale la bateriile de schimb

29.12.2017
Apple va oferi reduceri substanţiale la bateriile de schimb

După ce a fost dată în judecată în mai multe ţări în urma scandalului privind reducerea performanţelor pe modelele iPhone mai vechi, Apple a anunţat că va oferi reduceri la bateriile de schimb. Compania şi-a cerut scuze pentru că nu le-a spus clar clienţilor că face acest lucru. Mai mult, Apple a promis că le va oferi utilizatorilor mai multe informaţii despre „sănătatea” bateriilor de pe terminalelor lor şi modul în care aceasta afectează performanţele dispozitivelor.

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, o baterie de schimb pentru iPhone 6 sau modele mai vechi va costa 29 de dolari, în loc de 79 de dolari, preţul de acum.

Totuşi, compania a respins teoria conform căreia a încetinit intenţionat smartphone-urile mai vechi pentru a-i determina pe utilizatori să treacă la versiuni mai noi de iPhone. Totodată, Apple a explicat că a redus performanţele pentru a reduce riscul ca terminalele vechi să se oprească brusc. Oricum, criticii companiei spun că un efect al acestei strategii a fost chiar acesta: oamenii au preferat să investească într-un iPhone nou în loc să dea 79 de dolari pentru o baterie de schimb.

În Franţa, compania ar putea avea cele mai mari probleme din cauza acestui scandal. Apple a fost dată în judecată de o organizaţie pentru protecţia consumatorilor. În statul european este ilegal ca o companie să degradeze intenţionat un produs pentru a-i face pe consumatori să cumpere unul nou. Dacă o persoană este găsită vinovată de această acuzaţie riscă să petreacă doi ani după gratii. Organizaţia Halte à l’Obsolescence a dat în trecut în judecată şi compania Epson, iar acuzaţiile au fost similare ca cele din cazul Apple. Cazul respectiv este anchetat în acest moment.

Împotriva Apple au fost deschise cel puţin opt procese în urma scandalului, în Franţa, SUA, Israel şi Coreea de Sud. În California, un grup de clienţi cere despăgubiri în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, o sumă mai mare chiar şi decât valoarea de piaţă a companiei.
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult