Când producătorii de smartphone-uri au riscat şi au câştigat. Ecranul tactil, senzorul de amprentă sau spatele din sticlă – tehnologii primite cu scepticism, care ulterior au devenit foarte populare

26.09.2017
Când producătorii de smartphone-uri au riscat şi au câştigat. Ecranul tactil, senzorul de amprentă sau spatele din sticlă - tehnologii primite cu scepticism, care ulterior au devenit foarte populare
Din când în când, producătorii de smartphone-uri vin cu idei care sunt ieşite din comun la momentul respectiv, iar mulţi critici se grăbesc să spună că abordările respective nu vor avea succes. S-a întâmplat după lansarea primului iPhone în 2007, dar şi la debutul primului phablet Galaxy Note, în 2011. Totuşi, de multe ori companiile care au riscat au cules ulterior roadele. Apple şi Samsung fac parte din top trei cei mai mari producători de smartphone-uri din lume. 
 
Vă prezentăm mai multe caracteristici privite cu scepticism la lansare, dar care ulterior au devenit populare. 

Ecranul tactil ca principală modalitate de interacţiune cu smartphone-ul. După lansarea primului iPhone, în 2007, trei dintre liderii marilor jucători de pe piaţă la vremea respectivă – Steve Ballmer (şeful Microsoft, compania care dezvolta Windows Mobile), Jon Rubinstein (Palm) şi Jim Balsillie (BlackBerry) – au declarat că acest dispozitiv nu va avea succes, ba chiar unii dintre ei l-au ironizat. Astăzi, zece ani mai târziu, niciuna dintre cele trei companii nu mai contează în industria smartphone-urilor. Mai mult, John C. Dvorak, un celebru analist specializat în tehnologie, scria în MarketWatch că Apple ar trebui să renunţe la proiectul iPhone, deoarece îşi riscă reputaţia. Totodată, înainte de apariţia iPhone, revista Forbes publica următorul titlu pe copertă, cu referire la Nokia: „Un miliard de clienţi – poate cineva să mai prindă din urmă regele telefoanelor?”. 

Mulţi oameni nu credeau că un telefon care oferă ca principală modalitate de interacţiune cu el un ecran tactil va deveni popular în afara rândurilor „tocilarilor”. Nici utilizatorii obişnuiţi nu erau foarte încântaţi de ideea unui asemenea ecran. „Am butoane tactile pe telefonul meu Samsung i730 şi nu îmi plac”, scrie cineva în secţiunea de comentarii a publicaţiei Engadget, în 2007. Altul comenta: „Se pare că nu nu realizaţi cât de proastă este ideea unui ecran tactil pe un telefon”. 
 
Copertă a revistei Forbes de dinainte de lansarea iPhone
 
Ecranele de mari dimensiuni pe smartphone-uri. Când Samsung a lansat primul Galaxy Note în 2011, cu ecran cu diagonala de 5,3 inci, criticii au spus că nimeni nu are nevoie de un display atât de mare pe un smartphone şi că această nouă categorie de produse, phablet-urile, nu va avea succes. De fapt, succesul a fost imediat. Între septembrie 2011 şi octombrie 2013, Samsung vânduse 50 de milioane de unităţi Note. Astăzi, telefoanele cu ecrane de mari dimensiuni reprezintă nişa de pe piaţa de smartphone-uri care înregistrează cea mai rapidă creştere, terminalele de acest fel fiind foarte populare în special în Asia. În schimb, smartphone-urile cu taste sunt o raritate. 
 
Primul Galaxy Note (Foto: Wikimedia)
 
Spatele din sticlă. După lansarea iPhone 4, cu spate de sticlă, în 2010, mulţi au criticat această decizie în materie de design a Apple. Deşi apreciat pentru modul premium în care arăta, criticii se aşteptau la un dezastru: mii şi mii de smartphone-uri cu spatele spart. Deşi au fost, cu siguranţă, multe astfel de cazuri, problema nu a fost nici pe departe atât de gravă pe cât preziceau unii. În 2012, unele publicaţii criticau încă smartphone-urile cu spate din sticlă. Ce-i drept, pe atunci acest material era mult mai fragil decât astăzi. „Spatele din sticlă al Nexus 4 este cea mai proastă idee de la ultimul smartphone cu spate din sticlă încoace”, scria Droid-life.com. „Telefonul cu spate din sticlă: a fost vreodată o idee bună?”, titra şi PocketNow.com în acelaşi an. Astăzi, noile iPhone-uri (8 şi X) şi toate vârfurile de gamă Samsung sau HTC au spate din sticlă.   
 
iPhone 4
 
Senzorul de amprentă. Primul telefon care a inclus un cititor de amprentă a fost Toshiba G500. Au urmat şi alte modele, precum Motorola Atrix. Totuşi, tehnologia a luat avânt după ce Apple a lansat Touch ID pe iPhone 5S, în 2013. La momentul respectiv, această metodă de autentificare a fost criticată dur, deoarece mulţi oameni credeau că prin intermediul ei serviciile secrete vor realiza baze de date uriaşe cu amprente. Asta în ciuda faptului că Apple dăduse asigurări că datele biometrice sunt stocate local, în telefon. Kevin Roose scria, după prezentarea Touch ID, în revista New York că oamenii nu sunt interesaţi de noua tehnologie, deoarece preferă PIN-urile şi parolele. Motivele invocate de el: aceasta este o funcţie utilă pentru oamenii de business, iar utilizatorii se tem că amprentele lor ar putea ajunge pe mâna serviciilor secrete, precum NSA. În 2014, însă, cititoarele de amprentă erau deja cea mai populară alternativă la parole pentru utilizatorii de aplicaţii bancare din Marea Britanie. 
 
Toshiba G500
 
Ecranele curbate. Samsung a prezentat primul smartphone cu ecran curbat în 2014. Este vorba despre modelul Galaxy Note Edge. Mulţi jurnalişti şi analişti au spus că acest tip de ecran nu este util şi că nu îmbunătăţeşte experienţa de utilizare. Cu timpul, această caracteristică a fost îmbunătăţită, beneficiind de tot mai multe funcţii. Astăzi, toate vârfurile de gamă din portofoliul companiei (Galaxy S8, Galaxy S8+ şi Galaxy Note 8) au ecrane curbate, iar utilizatorii sunt foarte mulţumiţi de ele.  
 
Galaxy Note 4 Edge
 
Recunoaşterea facială. Prima tehnologie de recunoaştere facială care putea fi implementată în telefoane şi dispozitive PDA a fost anunţată în 2005 de către OMRON Corporation, o companie japoneză specializată în sisteme de automatizare. OKAO Vision Face Recognition Sensor putea fi implementat în orice dispozitiv mobil care dispunea de o cameră. Introdusă prima dată de Google în Android în 2011, odată cu versiunea 4.0 Ice Cream Sandwich, funcţia Face Unlock a fost primită cu scepticism, la fel ca şi senzorul de amprentă. Mai mult, metoda de autentificare din Android era uşor de păcălit.
 
Unul dintre primele telefoane pe care a fost instalată tehnologie de recunoaştere facială, alături de Face ID
 
Iată că astăzi cea mai sigură (la prima vedere) metodă de autentificare pe iPhone X este recunoaşterea facială, iar Samsung a introdus o metodă avansată bazată pe recunoaşterea facială prima dată pe Galaxy Note 7, anul trecut. Au urmat modelele din seria Galaxy S8 şi apoi Galaxy Note 8. Apple a perfecţionat tehnologia pentru noul său vârf de gamă, iar milioane de oameni o vor folosi, în lipsa Touch ID. Astfel, interesul pentru recunoaşterea facială va creşte accelerat în perioada următoare.  
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult