Cea mai valoroasă companie din lume, condusă de specialistul în cifre Tim Cook, se teme să inoveze cu adevărat [OPINIE]

Cea mai valoroasă companie din lume, condusă de specialistul în cifre Tim Cook, se teme să inoveze cu adevărat [OPINIE]

Apple a marcat 10 ani de la lansarea iPhone, smartphone-ul care, ne place sau nu să recunoaştem, a revoluţionat piaţa telefoanelor inteligente şi a dus la dispariţia unor giganţi precum Nokia, BlackBerry sau Palm. Terminalul prezentat de companie, iPhone X, are un design reuşit, tehnologie pentru realitatea augmentată şi, probabil, cel mai capabil procesor mobil de pe piaţă. O spun, însă, fără să mă tem că greşesc: iPhone X nu este suficient de bun pentru a marca un deceniu de iPhone de către cea mai valoroasă companie tehnologică din lume şi care, pe deasupra, are „la ciorap” peste 260 de miliarde de dolari cash. A lipsit, la prezentarea iPhone X din 12 septembrie, acel „one more thing” al lui Steve Jobs. Am sperat până la sfârşit că se va întâmpla, dar nu a fost cazul. Aproape tot ce are iPhone X se găseşte în alte smartphone-uri de pe piaţă. 

 

Până la iPhone 5S, Apple a fost un lider în inovaţie pe piaţa de smartphone-uri. Acum se străduieşte să se ţină de plutonul fruntaş, compus din jucători din Asia.

 

Şi astăzi, la cinci ani de la lansare, cred că iPhone 5, realizat din metal, este cel mai frumos smartphone construit vreodată. Acest model apărea pe vremea când Samsung şi alţi mari producători de telefoane prezentau vârfuri de gamă realizate din plastic. iPhone 5S a venit apoi cu o cameră foarte bună şi putere de procesare la care concurenţa putea doar spera. Începând cu iPhone 6, Apple nu a făcut decât să se ţină în trena concurenţei, lansând în continuare, repet, produse foarte bune, dar nu inovatoare. Mai mult, prezentarea recentă a iPhone 8 sau „iPhone 6sss” cum mai este numit, cu acelaşi ADN în materie de design ca iPhone 6 din 2014, este, în opinia mea, o decizie regretabilă. Tim Cook, se împlineau zece ani de iPhone, ce naiba! Puneţi un Galaxy S8 lângă un iPhone 8 şi veţi vedea despre ce vorbesc. Privite din faţă, par din alt film, iar designul a fost mereu un punct forte al Apple. Samsung bate acum rivala din America la jocul inventat chiar de către ea. Asta arată că liderul companiei, Tim Cook, fost director opraţional şi specialist în cifre, se teme să facă paşi decisivi, spre deosebire de „polarizantul” personaj Steve Jobs.

 

Să nu uităm un aspect foarte important. În lunile care vor urma Apple se va baza pe vânzările de iPhone 8, nu pe cele iPhone X, pentru a-şi mulţumi acţionarii. Cel de-al doilea model ajunge la clienţi abia în noiembrie, iar preţul de peste 1.000 de dolari îl face greu accesibil pentru majoritatea oamenilor. Practic, „calul de povară” al Apple în acest moment este un smartphone cu linii de design care impresionau în 2014 şi cu un ansamblu al camerei care se încăpăţânează în continuare să iasă în relief. Veţi spune că nu contează atât de mult, dar vă răspund că, pe multe pieţe importante, designul face parte din top trei cele mai importante aspecte de care ţin cont oamenii atunci când cumpără un nou telefon. Ne place sau nu, mulţi oameni doresc ca lumea să vadă că au un nou telefon – acest dispozitiv, care este o extensie artificială a corpului nostru, a devenit un simbol al statutului -, iar iPhone 8 băgat într-o carcasă arată la fel ca iPhone 6.    

Tind să cred că planurile Apple până la lansarea iPhone 5S au fost realizate de către Steve Jobs înainte de a muri. Apple a urmat un „cincinal” de care s-a ţinut şi a impresionat publicul şi specialiştii cu fiecare lansare.

 

iPhone 8 şi iPhone X sunt, am convingerea, smartphone-uri foarte bune. Au un sistem de operare stabil, un ecosistem de excepţie, camere excelente, dar sunt dovada clară a lipsei de curaj a lui Tim Cook, un om care pare preocupat să crească şi mai mult rezervele uriaşe de numerar ale companiei. Poate şi-a propus ca Apple să intre în Cartea Recordurilor, fiind prima companie din lume care are rezerve cash de 1.000 de miliarde de dolari (la ce folosesc, nu am idee!). De ce spun asta? Nu găsesc nicio explicaţie pentru renunţarea la Touch ID de pe iPhone X, oricât de revoluţionară, sigură şi precisă ar fi noua tehnologie de recunoaştere facială Face ID. Senzorul de amprentă trebuia păstrat pe partea din spate a telefonului. Un smartphone trebuie să se îmbogăţească cu funcţii noi an de an, fără a le elimina pe cele care sunt încă foarte populare printre utilizatori. Eliminarea Touch ID apare la scurt timp după ce Apple a renunţat la jack-ul audio universal de 3,5 mm. Şi unde s-a mai pomenit ca un telefon cu Fast Charging să nu includă încărcător compatibil în cutie? (Apple îl va vinde separat cu 75 de dolari.) Personal, cred că acestea sunt decizii pripite ale unui om „de cifre”, care ţin de marja de profit şi aşa uriaşă în cazul iPhone. Înţeleg să renunţi la unitatea optică pe un laptop în anul de graţie 2017, dar jack-ul audio şi senzorul de amprentă sunt tehnologii încă relevante şi actuale. Devine deja penibil „ecosistemul” de adaptoare (dongle-uri) care înconjoară produsele Apple.

 

Cred că Apple trebuie să se trezească la realitate. Cred că iPhone 9, sau cum s-o numi, trebuie să vină cu ceva nemaivăzut la alte smartphone-uri, ceva care împinge lucrurile spre viitor. Am fost întrebat ce ar mai putea inventa compania? Răspunsul meu a fost că nu e datoria mea să mă gândesc la asta, ci al companiei care are rezerve cash de 260 de miliarde de dolari şi unii dintre cei mai capabili ingineri din lume. În caz contrar, valul uriaş de popularitate pe care merge Apple se va diminua, iar pe piaţa de smartphone-uri declinul este rapid, odată început. Au văzut acest lucru la Nokia sau BlackBerry, giganţii cu picioare de lut care nu ar fi putut crede în 2007 că peste doar 10 ani aproape că nu vor mai exista pe piaţa de smartphone-uri.          

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult