Compania ZTE a fost sancţionată de SUA pentru vânzarea de tehnologii americane către Iran şi Coreea de Nord

17.04.2018
Compania ZTE a fost sancţionată de SUA pentru vânzarea de tehnologii americane către Iran şi Coreea de Nord

Producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente telecom ZTE a recunoscut în faţa Departamentului de Comerţ din Statele Unite ale Americii că a încălcat embargoul faţă de Iran şi Coreea de Nord, livrând echipamente care foloseau tehnologii dezvoltate de companii americane către aceste ţări. În consecinţă, compania va fi supusă la rândul său unui embargo care va dura şapte ani şi care va avea efecte semnificative asupra smartphone-urilor sale.

ZTE nu va mai putea în următorii şapte ani să mai folosească hardware sau software dezvoltat de companii americane. Astfel, smartphone-urile lor nu vor mai putea folosi procesoare Intel sau Qualcomm, în timp ce dispozitivele nu vor mai putea să primească certificare Google pentru integrarea Google Play Services. Acest lucru nu va opri dezvoltarea de smartphone-uri cu Android, software-ul fiind open source. De asemenea, multe dintre modelele ZTE care se vând în China sunt bazate pe chipset-uri MediaTek.

Din păcate, seriile de smartphone-uri high-end precum Axon sau Nubia vor avea de suferit, întrucât acestea erau versiuni internaţionale, echipate cu chipset-uri Qualcomm high-end şi cu sistem de operare Android cu Play Services. Cel mai probabil, aceste modele vor dispărea de pe piaţa vestică, urmând să fie disponibile doar în China, cu procesoare de la alt producător.

În afară de acest embargo, ZTE va plăti şi o amendă de 1,19 miliarde de dolari către Statele Unite şi a fost de acord să se supună unor reguli stricte de interzicere a exportului în cazul în care termenii acestei decizii nu sunt îndepliniţi, sau dacă se dovedeşte că au fost încălcate din nou legi ale export-ului, compania va primi o interdicţie pe şapte ani pentru export în afara Chinei.

Cu această ocazie, probabil că putem spune „la revedere” conceptului ZTE Iceberg, primul smartphone cu două decupaje în display.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult