Conflictul Huawei vs Statele Unite se transformă într-un fiasco? Casa Albă cere amânarea cu 2 ani a interdicţiilor impuse până acum

10.06.2019
Conflictul Huawei vs Statele Unite se transformă într-un fiasco? Casa Albă cere amânarea cu 2 ani a interdicţiilor impuse până acum

Zugrăvite drept „calul troian” pentru conectarea reţelelor chinezeşti de spionaj guvernamental la infrastructura de comunicaţii americană, echipamentele de telecomunicaţii produse de Huawei ar mai putea să fie cumpărate de autorităţile federale din Statele Unite timp de încă doi ani, dacă solicitarea biroului de management al bugetului din cadrul Casei Albe este aprobată de Congresul Statelor Unite.

Parte din National Defense Authorization Act (NDAA), sancţiunile impuse gigantului Huawei  interzic folosirea echipamentelor de comunicaţii folosind drept pretext îngrijorărăile privind folosirea tehnologiilor livrate de compania chineză pentru a spiona în mod sistematic comunicaţiile desfăşurate pe teritoriul Statelor Unite.

Oficial, concesia făcută de autorităţile americane are rolul de a „asigura că toate companiile care au relaţii de afaceri cu Guvernul Statelor Unite sau primesc împrumuturi sau aprobări federale au timp sa-şi încheie relaţiile contractuale cu Huawei sau alte companii chinezeşti de tehnologie”.

Concesia făcută pentru Huawei nu include instituţiile guvernamentale, ci doar companiile care au de-a face cu instituţiile federale, strâns legate de contractele semnate deja cu Huawei. Plusând încă odată, oficialii Casei Albe se arată încrezători că excepţia solicitată pentru embargoul comercial cu Huawei va putea fi extinsă la patru ani.

Printre argumentele formulate se numără impactul avut asupra zonelor rurale din Statele Unite, unde echipamentele Huawei sunt folosite la scară largă datorită costului de achiziţie foarte scăzut.

Deocamdată, nu este clar în ce fel ar putea răspunde Congresul American solicitărilor de amânare a interdicţiilor impuse Huawei, cu atât mai puţin solicitării de extinderii a duratei la 4 ani. Este posibil ca solicitările pentru relaxare a interdicţiilor să fie pur si simplu ignorate, în anticipare pentru alegerile prezidenţiale din anul 2020. Totuşi, vocile critice la adresa preşedintelui Trump nu sunt deloc puţine, rezultatul final al dezbaterilor fiind departe de a fi trasat.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult