Criză majoră de resurse umane pe piaţa în care nu există şomaj. Firmele de IT din România, „disperate” să găsească tineri talentaţi

02.03.2016
Criză majoră de resurse umane pe piaţa în care nu există şomaj. Firmele de IT din România, „disperate” să găsească tineri talentaţi
Firmele de IT din România au demarat acţiuni de atragere a viitorilor angajaţi încă din liceu, în condiţiile în care acest domeniu are nevoie de mai mulţi specialişti decât sunt în mod normal pe piaţă, industria fiind disperată să găsească tineri talentaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
Directorul general al firmei Brinel, Marcel Borodi, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, că primul pas este conştientizarea liceenilor că domeniul IT este unul atrăgător care oferă locuri de muncă bune, iar pasul următor este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate.
 
 
„Se coboară la nivel de liceu atragerea copiilor înspre tehnologie. Din cauza crizei de resurse şi faptului că domeniul IT are nevoie de mai mulţi specialişti decât sunt în mod normal pe piaţă, se încearcă o atragere a tinerilor spre această specializare, încă de pe băncile liceelor. Industria este disperată să găsească tineri talentaţi şi totul se bazează pe competenţe. Şi atunci am încercat să ducem această nevoie spre ei, să conştientizeze că în IT este nevoie de ei şi că, dacă îşi dezvoltă competenţe în IT, vor fi automat angajaţi. Primul pas este conştientizarea lor că IT-ul este atrăgător, le oferă un loc de muncă bun în România. Pasul doi este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate la viitorul loc de muncă. Aceste iniţiative au fost demarate deja de mai multe companii de IT din Cluj-Napoca.(…) Îi îndemn pe liceeni să se îndrepte spre domeniul IT dacă au pasiune, pentru că îşi vor găsi locuri de muncă şi peste 50 de ani”, a declarat Borodi.
 
Potrivit acestuia, cu această iniţiativă se extinde aria de acoperire, de căutare a viitorilor angajaţi. Acesta a precizat că universităţile de profil care pregătesc specialişti în IT au majorat numărul de locuri pentru studenţi, dar numărul candidaţilor nu este cu mult mai mare.
 
„Dacă mâine ar fi 10.000 de locuri la o facultate de calculatoare n-ar veni 10.000 de candidaţi valizi, pentru că este un domeniu în care trebuie să investească timp, să aibă competenţe pe care să clădească”, a explicat Marcel Borodi.
 
La rândul său, Dorin Pena, director general al Cisco România, a declarat că oportunităţi în IT-ul din România există, fiind foarte multe companii care vor să angajeze personal, dar nu găsesc oameni pregătiţi.
 
„Din punct de vedere al locurilor de muncă nu este o saturaţie în acest domeniu. Perspectiva la care trebuie să ne gândim este cum reuşim să deschidem segmentul de altceva în IT. E nevoie de oameni care să înţeleagă tehnologie şi să reuşească să o transforme într-o afacere”, a spus Pena.
 
Cei doi reprezentanţi ai companiilor de IT au menţionat şi faptul că au întâlnit şi cazuri de persoane care au o meserie şi care se reprofilează spre acest domeniu, atraşi de perspective.
 
Companiile Brinel şi Cisco au organizat, marţi, la Cluj-Napoca, conferinţa „Connecting day”, în care s-au abordat teme precum „Securitatea cibernetică pentru dezvoltatorii de aplicaţii şi soluţii” sau „Networking şi interacţiune directă”.
 
Pentru a determina elevii să urmeze o carieră în IT, o companie a lansat cursuri gratuite de programare la clasele V-VIII
 
Pentru a încuraja copiii să urmeze o carieră în IT, Atos, unul dintre principalii furnizori internaţionali de servicii IT, a lansat în România, în parteneriat cu Asociaţia Edusfera, programul Junior IT Club – Powered by Atos, prin care sunt oferite, începând cu 1 martie 2016, cursuri gratuite de programare în şcoli, la clasele V-VIII. Prima etapă a proiectului vizează şcoli din Bucureşti şi Timişoara.

Programul Junior IT Club – Powered by Atos are ca scop organizarea în şcoli a unor cluburi IT prin care elevii înscrişi în ciclul gimnazial îşi pot dezvolta competenţe de programare. Prima etapă a proiectului va include un număr de 20 de şcoli din Timişoara şi Bucureşti şi aproximativ 600 de elevi aflaţi în ciclul gimnazial. Cursurile vor fi susţinute de 20 de traineri, sub îndrumarea Atos.

În viitor, programul Junior IT Club – Powered by Atos îşi propune să ofere cursuri specializate şi în şcolile aflate în alte oraşe din România. Pe întreaga perioadă a proiectului se va desfăşura şi o campanie de promovare a cursurilor de programare în şcoli, pentru conştientizarea necesităţii de a dobândi aceste abilităţi de la vârste timpurii.

„Proiectul este fundamentat pe o nevoie reală, identificată în sistemul educaţional românesc: programarea este învăţată doar în câteva şcoli la nivel naţional (curs opţional) şi în liceele de profil (mate-info). Ne dorim ca prin această iniţiativă să oferim cât mai multor copii posibilitatea să înveţe noţiuni de programare adaptate vârstei lor. În timp ce peste 25% dintre tinerii absolvenţi nu îşi găsesc un loc de muncă, totuşi firmele care activează în domeniul IT au dificultăţi în a găsi candidaţi potriviţi, cererea de forţă de muncă în domeniul IT fiind de trei ori mai mare decât oferta”, a declarat Cătălina Dodu, Country Manager Atos România.

Cursurile care vor fi predate în cadrul cluburilor IT din şcoli vin un curriculum adaptat, astfel încât elevii să poată trece printr-o introducere în programare cu ajutorul limbajului vizual Scratch, adaptat copiilor cu vârste mai mari de 6 ani. Elevii vor învăţa elemente de bază în programare (condiţii, bucle, vectori, matrice, şiruri, funcţii) cu ajutorul Scratch, dar şi al platformei Khan Academy, iar apoi vor ajunge să creeze pagini web prin HTML/CSS, pe care le vor dezvolta cu ajutorul limbajului de programare JavaScript. Totodată, vor folosi limbajele Java şi Python pentru programare de bază, iar pentru dezvoltarea de aplicaţii mobile vor utiliza platforma PhoneGap.  

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult