Huawei intră în ofensivă, dând în judecată jurnalistul francez care acuză legături cu Guvernul Chinez

Huawei intră în ofensivă, dând în judecată jurnalistul francez care acuză legături cu Guvernul Chinez

Potrivit poziţiei oficiale a Huawei, gigantul telecom este o companie privată ca toate celelalte, fără legături cu Guvernul de la Beijing şi complet neimplicată în activităţile de spionaj desfăşurate de Statul Chinez, orice acuzaţii pe această temă fiind nefondate. Susţinând mai departe această poziţie, Huawei a demarat la un tribunal din Franţa nu mai puţin de trei procese pentru defăimare, îndreptate împotriva unui jurnalist francez, expert în reţele wireless, toate având ca obiect comentariile acestuia făcute pe diferite posturi de televiziune.

Demarate încă din luna martie, acţiunile în instanţă atacă afirmaţiile jurnalistei pe nume Valerie Niquet, gazdă frecventă a posturilor locale de televiziune, cum că gigantul Huawei ar fi o entitate controlată de Statul Chinez, care foloseşte expertiza şi tehnologiile companiei în domeniul comunicaţiilor pentru înlesnirea activităţilor de spionaj.

Calificate de oficialii Huawei drept complet false, acuzaţiile se suprapun unui context foarte delicat pentru companie, întrucât Franţa a adoptat recent o iniţiativă legislativă care permite oricărei companii, inclusiv Huawei, să liciteze pentru dezvoltarea infrastructurii 5G în Franţa. În practică, Guvernul Francez are ultimul cuvânt privind aprobarea sau respingerea câştigătorilor licitaţiilor, pe baza argumentelor de securitate naţională.

Bazate sau nu pe adevăruri, acuzaţiile aduse în media franceză sunt de natură să afecteze imaginea Huawei în ochii consumatorilor, diminuând şi mai mult şansele companiei de a fi selectată în detrimentul altor furnizori de echipamente 5G.

Totuşi, acţiunea demarată de Huawei nu este complet fără rost, compania reuşind deja să atragă simpatia autorităţilor germane, care au declarat că vor permite companiei chineze să acceseze şi construiască reţele de comunicaţii 5G pe teritoriul Germaniei. Reacţionând în faţa concesiilor făcute de Germania, oficialii americani au declarat că Statele Unite ar putea limita accesul Germaniei la informaţii confidenţiale, dacă există suspiciuni că agenţiile de informaţii chineze le-ar putea interceptat folosind echipamente de comunicaţii instalate de Huawei.

Revenind la Franţa, Huawei nu a dat în judecată şi televiziunile de la care au fost făcute pretinsele declaraţii defăimătoare (TF1 şi France 5), oficialii companiei argumentând că nu încearcă să submineze libertatea presei.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult