Irlanda se pregăteşte să lupte cu Comisia Europeană în cazul taxelor plătite de Apple. UPDATE: Verdictul – 13 mld. de euro

Irlanda se pregăteşte să lupte cu Comisia Europeană în cazul taxelor plătite de Apple. UPDATE: Verdictul - 13 mld. de euro

UPDATE: Comisia Europeană (CE) a decis că Apple trebuie să plătească taxe suplimentare în valoare de 13 miliarde de euro în Irlanda. 


Irlanda a promis să conteste orice decizie legată de acordul de taxare încheiat cu Apple, în condiţiile în care Uniunea Europeană se pregăteşte să amendeze cea mai bogată companie din lume, scrie Bloomberg.

Autorităţile irlandeze se pregătesc pentru o decizie încă de săptămâna aceasta care ar consemna faptul că statul ar fi oferit producătorului de iPhone-uri un ajutor ilegal printr-o afacere care ar fi creat în schimb mai multe job-uri.

„Nu credem că am oferit vreun ajutor pentru Apple”, a spus Eoghan Murpy, ministrul finanţelor din Irlanda. „Este în interesul nostru naţional să ne apărăm reputaţia internaţională în această privinţă”, a adăugat el.

Autoritatea concurenţială europeană a spus că Apple a avut aranjamente fiscale cu statul irlandez care au fost impropriu gândite pentru a oferi companiei un impuls financiar în schimbul dezvoltării de noi locuri de muncă în Irlanda.

Apple a negat puternic folosirea oricăror artificii fiscale, în timp ce Irlanda este determinată să lupte împotriva oricăror acuzaţii în condiţiile în care doreşte să îşi protejeze codul fiscal care a atras companii precum Alphabet şi Facebook la Dublin.

În cel mai rău scenariu de penalităţi, Apple ar putea fi pus în faţa unei amenzi de 19 miliarde de dolari, în timp ce mai mulţi analişti estimează că cifra ar fi undeva la 8 miliarde de dolari.

Totuşi, mai mulţi avocaţi din Bruxelles spun că amenzile ar putea fi mult mai scăzute, undeva în zona a câteva sute de milioane de euro, destul de mare totuşi cât să trimită un mesaj companiilor ca Apple care se folosesc de breşe fiscale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult