Jony Ive, cel care a „desenat” iPhone-ul, nu mai lucrează la Apple

28.11.2019
Jony Ive, cel care a „desenat” iPhone-ul, nu mai lucrează la Apple

La jumătatea acestui an, Jony Ive, faimosul designer de la Apple, care a participat la crearea tuturor produselor de succes ale companiei începând cu modelul iMac din 1998, a anunţat că părăseşte compania pentru a se concentra pe un business independent, tot în domeniul design-ului. Acesta a spus la momentul respectiv că va pleca în cursul anului 2019 de la Apple, dar că relaţia dintre el şi companie va rămâne strânsă. Se pare că acel moment a venit, Jony Ive fiind complet absent de pe site-ul companiei pe pagina unde sunt listaţi toţi şefii diviziilor.

Ive a pus anul acesta bazele unei noi companii numite LoveForm. Aceasta va lucra sub contract cu diverse companii pentru proiecte de design, însă Apple este deja primul client, urmând ca unele dintre dispozitivele companiei să fie „desenate” în laboratoarele LoveForm, tot de Jony şi echipa sa. Desigur, Apple va continua să lucreze şi pe cont propriu, aşa cum a lucrat şi în ultimii câţiva ani, de când Ive a devenit un membru al comisiei executive, el fiind şeful diviziei de design. Practic, produsele recent lansate au fost doar aprobate Ive, nu obligatoriu desenate şi gândite de el.

Jony Ive a fost angajat al Apple timp de 30 de ani, timp în care a adus pe piaţă cele mai faimoase produse Apple precum iMac, iPod, iPhone, iPad şi Apple Watch, pe lângă toate celelalte dispozitive şi accesorii ale companiei, la fel de minuţios realizate din punct de vedere al design-ului. În locul său urcă Evans Hankey, vicepreşedintele al diviziei de design şi Alan Dye, responsabil cu dezvoltarea interfeţelor software. Amândoi vor raporta către Jeff Williams, cel care a condus proiectul Apple Watch în urmă cu câţiva ani, care este acum directorul operaţiunilor în cadrul Apple.

Imediat după anunţul plecării lui Jony Ive, valoarea acţiunilor Apple au scăzut cu 1% la bursă, io scădere echivalentă la acel moment de 9 miliarde de dolari. Valoarea a fost recuperată însă a doua zi, iar între timp valoarea acţiunilor Apple a crescut cu peste 65 de dolari de la acel moment. Chiar dacă valoarea Apple fluctuează constant, compania valorează în acest moment aproape 1,2 trilioane de dolari la bursă, mai mult şi decât Microsoft sau Amazon, ambele companii reuşind în urmă cu câteva luni să depăşească Apple pentru o perioadă scurtă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult