Lista celor mai bogaţi antreprenori chinezi din sectorul tehnologic

22.02.2018
Lista celor mai bogaţi antreprenori chinezi din sectorul tehnologic

Multe companii de tehnologie din China se bat de la egal la egal cu rivalele din Vest, atât la venituri, cât şi la numărul de utilizatori. Printre acestea se numără Tencent, companie numită şi „Facebook din China”, Xiaomi („Apple din China”), Alibaba („Amazon din China”) sau Huawei. Acestea sunt atât de puternice şi inovative încât îi îngrijorează pe unii experţi occidentali. Eric Schmidt, preşedintele executiv al Alphabet, compania care deţine Google, a declarat că SUA va fi depăşită de China în domeniul inteligenţei artificiale, dacă Washingtonul nu acţionează repede. „Credeţi-mă, aceşti oameni din China sunt foarte buni [în ceea ce fac]. Vor folosi această tehnologie atât pentru a atinge obiective comerciale, cât şi militare, cu toate implicaţiile rezultate din asta”, a declarat Schmidt la Artificial Intelligence and Global Security Summit.

 

CITEŞTE ŞI: Exemple de chei fizice high-tech sau inedite pentru automobile. Unii producători nu mai oferă deloc această opţiune, pe anumite modele

 

Nu e de mirare că fondatorii acestor giganţi din China au ajuns miliardari. Vă prezentăm o listă cu cei mai bogaţi oameni din China care au făcut avere în sectorul tehnologic, potrivit datelor organizaţiei Wealth-X şi revistei Forbes.

 

Yanhong (Robin) Li

 

 

Avere: 13,7 miliarde de dolari

 

Funcţie/Companie: Director executiv (cofondator)/Baidu

 

Domenii de activitate: servicii online, inteligenţă artificială

 

Notă: Baidu este cel mai mare motor de căutare online din China. 

 

Zhidong Zhang

 

 

Avere: 15 miliarde de dolari

 

Funcţie/Companie: Consilier (cofondator)/Tencent

 

Domenii de activitate: servicii online, media, divertisment, inteligenţă artificială

 

Notă: Gigantul Tencent, proprietarul celebrului joc League of Legends, este cea mai mare companie tehnologică din China. Compania a crescut accelerat în ultimii ani deoarece dezvoltă servicii alternative la platforme populare precum Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat, care nu pot fi accesate din statul asiatic. 

 

Lei Jun

 

 

Avere: 15 miliarde de dolari

 

Funcţie/companie: Preşedinte (fondator)/Xiaomi

 

Domenii de activitate: electronice, software

 

Notă: „Apple din China” a livrat în 2017 cu 74,5% mai multe smartphone-uri decât în 2016, potrivit firmei de cercetare a pieţei IDC. 

 

Lei (William) Ding

 

 

Avere: 17,2 miliarde de dolari

 

Funcţie/companie: Director executiv (fondator)/NetEase

 

Domenii de activitate: jocuri video, internet

 

Notă: Compania operează în China, în parteneriat cu Blizzard Entertainment, jocuri precum World of Warcraft, Hearthstone, StarCraft II şi Diablo III: Reaper of Souls. Pe lângă acestea, NetEase deţine şi propriile titluri, extrem de populare în Asia. 

 

Jack Ma

 

 

Avere: 40,2 miliarde de dolari

 

Funcţie/companie: Preşedinte executiv (fondator)/Alibaba

 

Domenii de activitate: comerţ electronic, servicii online, inteligenţă artificială, servicii financiare

 

Notă: Alibaba Group are un profit anual mai mare decât Amazon, Walmart şi eBAY la un loc. Mai mult, deţine Taobao, unul dintre cele mai mari marketplace-uri online din lume. 

 

Huateng Ma

 

 

Avere: 41,8 miliarde de dolari

 

Funcţie/Companie: Preşedinte al consiliului director (cofondator)/Tencent

 

Domenii de activitate: servicii online, media, divertisment

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult