Pavel Popescu, deputat PNL: „Solicit Huawei să înceteze tentativa de intimidare”. UPDATE: răspunsul Huawei.

22.11.2019
Pavel Popescu, deputat PNL: „Solicit Huawei să înceteze tentativa de intimidare”. UPDATE: răspunsul Huawei.

UPDATE ora 18:06: Compania Huawei ne-a oferit o poziţie oficială prin intermediul unui reprezentant local. Redăm integral conţinutul mesajului:

„Huawei doreşte să îşi exprime profunda îngrijorare în urma luării la cunoştinţă a mesajului postat de dl. deputat Pavel Popescu pe contul său de Facebook, în seara zilei de 21 noiembrie, mesaj în care s-au făcut referiri directe la companie.

Huawei se declară suprinsă că domnul Popescu a fomulat astfel de declaraţii controvesate acum, ca şi în trecut. 

Compania noastră are o politică de toleranţă zero faţă de un astfel de comportament precum cel descris de domnul deputat Pavel Popescu. Mai mult, Huawei a implementat standarde stricte de etică şi conformitate, respectate de toţi angajaţii şi partenerii de afaceri.

Cu această ocazie, reprezentanţii Huawei i-au solicitat oficial domnului deputat Pavel Popescu realizarea unei întâlniri de clarificare  a aspectelor ridicate în cadrul postării sale, ca şi a oricărei alte preocupări legate de activitatea companiei. Intenţia noastră este să prevenim ca informaţii incorecte să ajungă în spaţiul public.”

Articolul original:

Deputatul PNL Pavel Popescu a publicat aseară pe pagina sa de Facebook un mesaj în care acuza compania Huawei de tentative de intimidare la adresa sa. Acesta este cel din spatele ideii realizării unei anchete care vizează nivelul de securitate pe care îl oferă folosirea echipamentelor telecom Huawei în România, proiect propus în luna martie a acestui an, când PNL era în opoziţie. La acel moment, licitaţia pentru frecvenţele 5G urma să aibă loc în toamnă, însă aceasta a fost mutată acum pentru primăvara lui 2020.

„Amintesc firmei Huawei că sunt un ales, demnitar al statului român. Le solicit să înceteze orice tentativă de intimidare directă sau indirectă la adresa mea. Dacă au ceva de discutat, să mă contacteze direct.” A scris Pavel Popescu pe Facebook. Mesajul a fost publicat joi seară, însă a fost apoi şters şi republicat. Pavelescu a menţionat că mesajul a dispărut iniţial din cauza unei probleme de editare, acesta fiind şters complet, din greşeală. Mesajul care încă se găseşte pe pagina sa de Facebook conţine şi această explicaţie.

Conform HotNews.ro, deputatul Pavel Popescu a dezvăluit şi despre ce fel de intimidare este vorba. Acesta susţine că a primit „mesaje indirecte” care vizau interesele sale pe subiectul 5G. Acesta a adăugat: „[..] am interese: securitatea cetăţenilor români în contextul unei schimbari majore după implementarea acestei tehnologii”. În cele din urmă, Pavel Popescu a menţionat că va verifica dacă „superiorii lor ştiu acest lucru”.

În primăvară, Popescu declara că „trebuie să ne protejăm interesele strategice şi există multe suspiciuni legate de aceste echipamente. Este foarte important să blocă orice înţelegeri publice, contracte şi legături cu producătorul de echipamente chinez” şi că „Motivul principal din spatele acestei poziţii este parteneriatul cu america şi rolul nostru în structurile NATO” a spus Popescu. „Toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv implicarea preşedintelui şi consiliului său de securitate în anchetarea companiei Huawei”.

Între timp, România a semnat un memorandum referitor la tehnologia 5G, pentru asigurarea securităţii naţionale.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult