Presupusul inventator al Bitcoin obligat de tribunal să renunţe la jumătate din „averea” sa, adică aproape 7 miliarde de dolari

29.08.2019
Presupusul inventator al Bitcoin obligat de tribunal să renunţe la jumătate din „averea” sa, adică aproape 7 miliarde de dolari

Nimeni nu ştie cu certitudine cine este Satoshi Nakamoto, presupusul inventator al criptomonedei Bitcoin. Mai multe persoane au susţinut că au inventat moneda virtuală, însă niciunul până acum nu a oferit dovezi convingătoare în acest sens. Totuşi unul dintre presupuşii inventatori Craig Wright, este obligat de către autorităţile din Australia să plătească jumătate din averea sa în Bitcoin către urmaşii lui David Kleiman, un programator care se presupune că l-a ajutat în pornirea criptomonedei în perioada 2009-2013.

Conform estimărilor, Craign Wright ar trebui să deţină aproximativ un milion de Bitcoins, însă nimeni nu ştie cu certitudine valoarea exactă. Wright susţine însă că nici măcar nu are acces la portofelul său de Bitcoin, întrucât adresa la care este stocat este secretă, iar parola a fost criptată şi împărţită în mai multe bucăţi, fiecare dintre părţi fiind trimisă unor oameni de încredere. Motivul pentru care aceste monede au fost „ascunse” la momentul respectiv fiind panica.

Wright spune că toate criptomonedele pe care le-a minat între 2009 şi 2010 se află în acest portofel secret, care a fost realizat atunci când a aflat că Bitcoin este folosit online de către traficanţi de droguri şi traficanţi de carne vie. Aparent, pentru a avea acces la portofel, trebuie să aştepte până în ianuarie 2020, moment la care un curier este programat să aducă informaţiile necesare pentru a accesa criptomonedele.

Povestea pare destul de greu de crezut, însă judecătorul nu pare să aibă încredere în declaraţiile lui Wright. Acesta a fost ordonat să plătească jumătate din criptomonedele pe care le deţine către familia lui David Kleiman. Curtea nu poate însă să decidă dacă într-adevăr Wright este sau nu Satoshi Nakamoto şi nici să stabilească exact câte criptomonede deţine acesta.

Ultimele estimări spuneau că familia lui Kleiman ar trebui să primească undeva între 410.000 şi 500.000 Bitcoin, care valorează între 6,1 şi 7,4 miliarde de dolari în acest moment.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult