Preţul monedei Bitcoin, din nou în cădere liberă, cu suspiciuni privind acţiuni deliberate întreprinse de speculatori profesionişti

09.03.2018
Preţul monedei Bitcoin, din nou în cădere liberă, cu suspiciuni privind acţiuni deliberate întreprinse de speculatori profesionişti

Povestea începută în anul 2014, când Mt Gox, cel mai mare exchange de monede virtuale de la acea vreme a pierdut echivalentul a 500 milioane dolari din depunerile clienţilor în urma unui atac dat de hackeri, pare să aibă consecinţe nebănuite în prezent.

În urma falimentului, un număr uriaş de monede Bitcoin deţinute de Mt Gox au fost încredinţate unui administrator judiciar, însărcinat cu despăgubirea investitorilor păgubiţi. Păstrată în portofele Bitcoin cu adrese bine cunoscute publicului, colecţia uriaşă de monede virtuale a fost ţinută sub observaţie de persoane obişnuite şi speculatori deopotrivă.

Suspiciuni privind acţiuni deliberate au apărut după ce un număr foarte mare de monede Bitcoin au dispărut din conturile Mt Gox chiar în timpul episoadelor de „cădere liberă” ale pieţelor de monede virtuale.

Contactat pentru clarificări, administratorul Nobuaki Kobayashi chiar a confirmat vânzarea a 18000 monede Bitcoin în data de 5 februarie. Surprinzător este că vânzarea a fost făcută într-un moment în care preţul monedei Bitcoin era deja în cădere liberă, amplificând declinul acesteia. Deloc încurajator, Kobayashi declară că a vândut începând cu luna septembrie aproximativ 400 milioane dolari în monede Bitcoin şi Bitcoin Cash, iar în prezent evaluează oportunitatea altor tranzacţii din rezerva de aproximativ 1.8 miliarde dolari păstrată în monede virtuale.

Însă responsabilitatea pentru crash-urile succesive apărute în ultimele luni ar putea să nu aparţină exclusiv administratorului Mt Gox. Este posibil ca şi alţi speculatori profesionişti să urmărească tranzacţiile făcute din coturile Mt Gox, vânzând simultan pentru a amplifica efectul acestora. Nu trebuie neglijat nici efectul de panică indus de scăderile abrupte e preţuri, determinând vânzarea accelerată a portofoliilor deţinute de micii investitori în monede virtuale. Situaţia este complicată şi mai mult de presiunile autorităţilor pentru limitarea sau reglementarea tranzacţiilor cu monede virtuale, ştirile negative sau uneori alarmante apărute în presă, toate contribuind la descurajarea acestor tip de tranzacţii.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult