Românii, din nou pe ultimul loc în UE la competenţe digitale

04.03.2016
Românii, din nou pe ultimul loc în UE la competenţe digitale

România dispune de reţele de internet în bandă largă superioare, dar ţara noastră are cel mai mic procent de utilizatori de internet în mod regulat din Uniunea Europeană (52% faţă de 76% în UE) şi 32% din populaţie nu a utilizat niciodată internetul (faţă de 16% în UE), se arată într-un comunicat al ECDL România.

Potrivit Raportului de ţară publicat de Comisia Europeană în martie 2016, mai puţin de jumătate (46%) din forţa de muncă din România posedă abilităţi digitale suficiente (faţă de 72% în UE), acest aspect putând deveni un obstacol major în calea dezvoltării economice, relevă sursa citată.

Totodată, potrivit ECDL România, ţara noastră se situează pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE, având cel mai slab indice al economiei şi societăţii digitale, conform raportului DESI 2016 (Digital Economy and Society Index).

„Comparativ cu anul trecut, un procent mai mare din populaţie este abonat la reţele în bandă largă şi datorită calităţii ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competenţelor digitale şi al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a ţării. Utilizarea internetului este în creştere, în principal datorită unei mai importante conectări la reţelele sociale”, precizează comunicatul.

Conform ECDL România, datele arată că digitalizarea administraţiei publice se întâmplă lent şi cu întreruperi: doar 8% dintre utilizatorii de internet români au transmis online formulare publice comparativ cu o medie europeană de 32%. În ciuda progreselor din ultimii ani, potenţialul de e-commerce este încă în mare parte neexploatat.

„În 2015, România a înregistrat cel mai scăzut procent de consumatori care au cumpărat online (11% comparativ cu media europeană de 53%). Aptitudinile digitale sunt insuficient dezvoltate pe piaţa de muncă românească. Gradul de participare la programe de educaţie a adulţilor este cel mai scăzut din UE (1,5% în 2014, comparativ cu o medie a UE de 11%)”, menţionează sursa citată.


 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult