STUDIU: Un angajat din 11 din Cluj-Napoca lucrează în IT, iar numărul companiilor din domeniu a crescut cu 75% în şase ani

11.12.2017
STUDIU: Un angajat din 11 din Cluj-Napoca lucrează în IT, iar numărul companiilor din domeniu a crescut cu 75% în şase ani
Un angajat din 11 din Cluj-Napoca lucrează în IT, numărul companiilor care activează în acest domeniu crescând în municipiu cu 75% faţă de anul 2011, relevă datele unui studiu naţional realizat de Clusterul IT ARIES Transilvania, transmite Mediafax.
 
Preşedintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, în care a prezentat rezultatele Studiului Naţional al Pieţei de IT, că în cele 1.235 de companii din IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 angajaţi, reprezentând 8,7% din total salariaților din municipiu.
 
”În ceea ce priveşte centrele din România din sectorul informatic, Cluj-Napoca a reuşit să decoleze, ajungând la o amplitudine care îi permite să se considere principalul pol de business IT, după Bucureşti. Numărul de companii de IT a crescut în Cluj-Napoca cu peste 75% faţă de 2011, mult peste media naţională. Putem menţiona ponderea mult mai mare a companiilor care produc software decât media naţională, dar şi faptul că şi procentul start-up-urilor clujene este superioară mediei naţionale. În cele 1.235 de companii din IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 angajaţi, reprezentând 8,7% din total salariaților din municipiu, ceea ce înseamnă că un angajat din 11 lucrează în IT. Dacă luăm în considerare şi alte forme de colaborare, cum sunt PFA sau microîntreprinderi, numărul clujenilor care lucrează în IT depăşea, la nivelul anului 2016, 20.000 de persoane”, a spus Oprean.
 
Potrivit acestuia, IT se află în centrul dezvoltării municipiului Cluj- Napoca aici fiind implementate, în parteneriat cu Primăria, soluţii al căror beneficiar e cetăţeanul şi care aduc plus valoare pentru a face oraşul mai atractiv.
 
”Conform studiului, numărul companiilor din IT la nivel naţional a crescut în perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, previzionându-se că se va depăşi numărul de 17.000 la finalul anului 2017. Practic, în cei 6 ani de zile, s-au înregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, iar în acest domeniu lucrează peste 100.000 de persoane. Totodată, cifra de afaceri cumulată a firmelor de IT s-a dublat in ultimii 6 ani, în contextul în care segmentul IT deţine o pondere din ce în ce mai crescută în economia naţională, depăşind, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB”, a explicat Voicu Oprean.

Preşedintele ARIES Transilvania a precizat că, în intervalul 2011-2016, numărul startup-urilor la nivel naţional aproape s-a dublat, ajungând de la 1.806 în 2011, la 3.795 de startup-uri în 2016, iar ponderea lor din totalul companiilor a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016.

Foto: Unsplash

”Remarcăm ponderea mare a startup-urilor din Cluj-Napoca, unde, în decurs de 6 ani, creşterea acestui gen de business a fost de 281%, aproape triplându-se numărul de startup-uri din 2011”, a precizat Oprean.
 
Primarul Emil Boc a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că prezentul şi viitorul Clujului este legat de inovare şi IT, astfel că municipiul trebuie să îşi consolideze statutul de hub al inovării.
 
Studiul Naţional al Pieţei de IT a fost iniţiat de Clusterul IT ARIES Transilvania cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi cuprinde o analiză la nivel naţional şi una comparativă realizată pe companiile IT din centre urbane din România – Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov, pe o perioadă de 6 ani – 2011-2016.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult