Uber primeşte o lovitură puternică. Curtea Europeană de Justiţie a decis că este o companie de transport de persoane

20.12.2017
Uber primeşte o lovitură puternică. Curtea Europeană de Justiţie a decis că este o companie de transport de persoane
Curtea Europeană de Justiţie a decis, miercuri, că UBER este o companie de transport şi nu un serviciu digital, aşa cum au pretins reprezentanţii companiei, informează Mediafax.
 
În decizia sa, Curtea European de Justiţie (CEJ) a precizat că serviciile oferite de UBER, „a căror scop este de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane”, trebuie clasificate drept „servicii în domeniul transporturilor”, în conformitate cu legislaţia europeană.
 
„Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, statele membre trebuie să reglementeze condiţiile în care aceste servicii trebuie să funcţioneze în conformitate cu regulile generale ale tratatului privind funcţionarea UE”, se arată în decizia CEJ.
 
Reprezentanţii Uber au negat că sunt o firmă de taxi şi susţinut că furnizează servicii digitale, menite să faciliteze interacţiunea dintre oameni. Compania UBER, care a intrat în conflict cu autorităţile din mai multe state europene, pretinde că este un serviciu digital care intermediază relaţia dintre şoferi şi persoane private.
 
 
Maciej Szpunar, avocatul General al Curţii Europene de Justiţie, a precizat că „platforma electronică Uber, chiar dacă este un concept inovator, ţine, în principal, de domeniul transportului şi în consecinţă trebuie să deţină licenţele şi acordurile cerute de dreptul naţional”.
 
„În majoritatea statelor membre UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuşi, milioane de europeni sunt împiedicaţi să folosească aplicaţii similare cu ale noastre. Este necesar ca serviciile de tip UBER să fie reglementate. Vom continua dialogul cu autorităţile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui singur buton”, a declarat un purtător de cuvânt al UBER, citat de CNBC.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult