Cambits: camera foto care se asamblează asemeni pieselor LEGO

18.02.2016

Dispozitivele modulare sunt încă o promisiune din partea companiilor, însă faptul că nu au ajuns încă pe piaţă nu înseamnă că nu apar destul de des noi astfel de concepte. Primele care vor ajunge pe piaţă vor fi probabil smartphone-urile Project Ara de la Google, însă universitatea Columbia Engineering prezintă o cameră foto care se poate asambla asemeni unor piese lego. Cel mai interesant este faptul că vei putea realiza din piesele Cambits camere foto complexe, nu doar dispozitive care să înlocuiască un point & shoot sau un mirrorless.

Cambits va fi realizat din mai multe module cubice şi paralelipipedice, fiecare dintre acesta reprezentând o componentă normală a unei camere foto. Printre modulele deja presentate se regăsesc senzori, blitz-uri, lentile, filtre de polarizare, lentile de tip microscop, cât şi baza principală care include bateria şi procesorul de imagine. Fiecare componentă se ataşează de celelalte printr-un sistem magnetic, iar contactele pot transfera atât datele furnizate, cât şi comenzi sau energie electrică pentru a le alimenta.

Exemplele oferite de Cambits descriu camere obişnuite, un microscop digital, sisteme de camere cu două lentile pentru fotografii 3D, camere cu posibilitatea de focalizare după ce imaginea a fost captată şi camere cu sistem de mişcare automat pentru realizarea de panorame sau pentru monitorizare de la distanţă.

Conceptul este bazat momentan pe cuburi colorate, care nu par să fie pregătite însă pentru lansarea către consumatori. Acestea nu par să fie foarte bine conectate, o simplă atingere mai puternică putând dezasambla întregul dispozitiv. Nu este clar dacă Cambits va ajunge vreodată pe piaţă, însă este un concept destul de interesant pentru a atrage interesul unor investitori sau unor companii care să aducă acest concept pe piaţă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult