Canon EOS 70D – focalizare îmbunătăţită în segmentul mainstream

02.07.2013
Canon EOS 70D - focalizare îmbunătăţită în segmentul mainstream

Filmarea a început să reprezinte un aspect important pentru producătorii de aparate foto DSLR. Din ce în ce mai multe modele primesc facilităţi care să atragă amatorii de filmări semi-profesionale. Din păcate, DSLR-urile au o problemă la acest capitol: focalizarea este lentă şi se descurcă foarte greu cu subiecţii în mişcare. Aşa se face că noul EOS 70D de la Canon a primit tehnologia Dual Pixel pentru noul său senzor CMOS cu rezoluţie de 20,2 MP. Alături de ea, cea mai importantă facilitate care poate fi menţionată este suportul pentru transferul prin WiFi al imaginilor.

Canon EOS 70D - DSLR cu senzor special pentru filmare

Diferenţele fizice între modelul anterior EOS 60D şi noul Canon 70D sunt foarte mici. Au fost adăugate şi mutate două butoane, iar rotiţa de lângă ecran este puţin mai mică. Din punct de vedere al dimensiunilor, noul aparat este puţin mai mic decât predecesorul său. Vom încerca în continuare să explicăm puţin ce aduce tehnologia Dual Pixel şi cum îmbunătăţeşte ea viteza de focalizare. În cazul unui DSLR, atunci când sunt realizate fotografii, pentru focalizare este folosit senzorul cu diferenţă de fază. Acesta este rapid şi face o treabă foarte bună. Din păcate, el nu poate funcţiona când aparatul este folosit în modul Live View, mod în care poate fi iniţializată filmarea.

Canon EOS 70D - diferenţele fizice faţă de 60D sunt mici

Soluţia pentru focalizare în timpul filmării a fost diferenţa de contrast, însă este un procedeu lent şi care nu face faţă mişcărilor rapide ale subiectului. Canon şi alţi producători au adăugat câţiva pixeli de pe senzorul foto într-un fel de senzor de detecţie de fază pentru a îmbunătăţi viteza de focalizare. În practică, acest sistem pare să funcţioneze, însă numai în condiţii de lumină bună şi fără să aducă un spor foarte mare de performanţă. Soluţia aleasă pentru noul EOS 70D este oarecum similară, însă afectează foarte mult construcţia senzorului.

Canon EOS 70D - panoul superior

Fiecare pixel al senzorului APS-C este de fapt format din doi pixeli. Senzorul are peste 40 MP efectivi. Ei pot fi folosiţi pentru focalizarea prin diferenţă de fază, însă doar pe 80% din suprafaţa centrală a senzorului, din motive tehnice. Unul din avantajele sistemului este acela că urmărirea unui subiect este foarte uşoară acum. La polul opus, procesorul de imagine trebuie să lucreze acum cu mai mulţi pixeli, iar zgomotul de imagine rezultat ar putea fi mai mare.

Cei care au reuşit să pună mâna pe un Canon EOS 70D pentru un preview înainte de lansare spun că sistemul pare să funcţioneze, iar producătorul susţine că el va fi compatibil cu marea majoritate a obiectivelor Canon. EOS 70D va fi disponibil la sfârşitul lunii august la preţul de 1100 € pentru body, 1250 € pentru kit-ul cu obiectiv 18-55 mm şi 1500 € pentru kit-ul cu obiectiv 18-135 mm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News