Canon prezintă senzorul de 120 de megapixeli cu zoom digital 70x

03.04.2018
Canon prezintă senzorul de 120 de megapixeli cu zoom digital 70x

Cursa megapixelilor părea să fi luat o pauză, smartphone-urile din ultimii ani prindu-se la 12 megapixeli, în timp ce camerele foto profesionale au ajuns pe la 40-50 megapixeli şi s-au cam oprit, unele adoptând acum senzori cu rezoluţie mai mică, pentru a oferi capabilităţi de filmare superioare. Canon însă consideră că 50 de megapixeli nu sunt de ajuns, dezvoltând un senzor prototip de 120 de megapixeli, care ar putea schimba modul în care privim lentilele cu zoom, cât şi modul în care funcţionează mointorizarea CCTV.

Senzorul foto CMOS de 120 de megapixeli (13.280 x 9.184 pixeli) de la Canon este momentan demonstrat pe o cameră prototip, fiind încă o tehnologie în dezvoltare. Acesta vine într-un format APS-H (29,22 x 20,20 mm) şi poate înregistra clipuri video la rezoluţie 13K la 10 cadre pe secundă, o limitare care cel mai probabil se datorează procesoarelor de imagine insuficiente pentru o asemenea rezoluţie, cât şi unităţilor de stocare portabile disponibile în prezent. Fiecare cadru ocupă 9 MB, deci pentru o filmare cinematică de 24 de cadre pe secundă ar fi necesară o viteză de scriere de 216 MB/s, în timp ce pentru 30 sau 60 cadre pe secundă ar fi necesare viteze de 270, respectiv 540 MB/s constant.

Canon susţine că un clip video înregistrat cu noul său senzor poate capta de 60 de ori mai multe detalii decât un senzor capabil să filmeze în Full HD. Materialul înregistrat poate apoi fi folosit pentru a face zoom digital care poate mări subiectul de 70 de ori fără să devină neclar, pe toată suprafaţa. Această capabilitate oferă un nivel de detaliu nemaîntâlnit, demn de filme SF precum Blade Runner sau seriale poliţiste precum CSI, unde criminalul poate fi observat în reflexia din ochii victimei.

Primii care vor beneficia de avantajele acestui senzor sunt producătorii de echipamente profesionale, însă mai devreme sau mai târziu vom vedea şi camere foto pentru utilizatorii de rând la fel de performante.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult