Fotografia digitală şi “filmul” din spatele ei

21.11.2006
Fotografia digitală şi “filmul” din spatele ei
Avantajele fotografiei digitale

Per ansamblu formatul digital al fotografiei are mai multe avantaje în faţa celui analogic. Primul ar fi numărul mare de poze care pot fi făcute, din acestea putând fi păstrate doar acelea pe care le dorim. Odată ce poza a fost salvată pe memoria camerei, vizualizarea ei se poate face imediat pe ecranul LCD al aparatului sau pe calculator. De asemenea, imaginea poate fi prelucrată pentru a-i fi sporită calitatea şi ulterior imprimată pe hârtie chiar acasă, fără a mai fi nevoie să ne deplasăm de două ori la un centru dedicat. Un exemplu de prelucrare ar fi în cazul anomaliei „ochi roşii”, culoare ce poate fi schimbată în câţiva paşi folosind programe specializate.

Costurile obţinerii unei fotografii digitale pe hârtie este cam acelaşi ca în cazul variantei analogice însă investiţia iniţială este ceva mai mare. Preţul unui aparat foto digital bun se apropie de 1000 de lei, iar al unei imprimante FOTO depăşeşte 500, dar soluţia oferă avantajul unei imprimări de calitate într-un timp foarte scurt, aş spune la mai puţin de trei minute de la captură.

Nu cred că mulţi dintre voi au avut să zicem plăcerea de a imprima o fotografie de pe film pe hârtie fotografică. Va spun însă pe scurt că, în cazul celor alb-negru, era necesar ca lucrarea să se execute într-un mediu cu lumină roşie sau verde, iar după imprimarea cu ajutorul unui aparat special se trecea hârtia prin trei soluţii, urmată la final de spălarea în apă şi pusă la uscat. Şi asta doar după ce filmul fusese developat în alte soluţii şi paşi pe care sincer să fiu i-am uitat. Cam aşa se realiza o poză manual, acasă, fără a apela la un studio specializat.

Alte avantaje oferite de aparatele foto digitale ar fi gama largă de opţiuni cu care sunt dotate. Un exemplu ar fi programul de noapte în care aparatul creşte automat sensibilitatea senzorului pentru a obţine fotografii în condiţii de iluminare scăzute. În cazul aceleiaşi situaţii, dar pentru aparatele analogice, era necesară achiziţionarea unui film cu număr ISO ridicat. Nu mai zăbovesc asupra avantajelor, sunt mult mai numeroase decăt dezavantajele în faţa fotografierii analogice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News