Hasselblad X1D: primul aparat foto mirrorless pe format mediu

22.06.2016
Hasselblad X1D: primul aparat foto mirrorless pe format mediu

Hasselblad, unul dintre cei mai exclusivişti producători de camere foto din lume, a anunţat prima sa cameră mirrorless. Aceasta poartă numele X1D şi este primul aparat de acest gen care integrează un senzor digital pe format mediu. Această cameră este dedicată exclusiv profesioniştilor, care au nevoie de un aparat foto ultraperformant, dar în acelaşi timp mic şi uşor, în comparaţie cu alternativele clasice.

Noul Hasselblad X1D este un mirrorless foarte mare în comparaţie cu alternativele bazate pe senzori APS-C sau 35mm. Acesta cântăreşte 750 de grame fără obiectiv şi integrează un senzor foto de 50 de megapixeli. Vizorul electronic foloseşte rezoluţia XGA, iar display-ul tactil de 3” de pe partea din spate afişează 920.000 pixeli. Valoarea ISO poate varia de la 100 la 25.600, iar timpul de expunere variază de la 60 de secunde la 1/2000 dintr-o secundă.

Desigur, fiind un mirrorless din 2016, X1D vine cu suport pentru două card-uri SD, GPS şi WiFi integrate, cât şi o mufă USB 3.0 pentru transfer rapid de date pentru fişierele JPEG şi RAW rezultate. La capitolul filmare însă, Hasselblad nu impresionează pe nimeni, însă probabil că această funcţie a fost integrată de formă, acesta fiind un aparat dedicat fotografiei. Rezoluţia în care X1D filmează este FullHD (1920 x 1080 pixeli) la 30 de cadre pe secundă, în ciuda faptului că senzorul ar putea lejer să depăşească standardul 4K din acest moment. Problema ar putea fi însă procesorul de imagine care probabil că nu poate să capteze atât de repede imagini în succesiune la viteze foarte mari, cât şi mediul de stocare SD.

Alături de Hasselblad X1D, compania a lansat şi două noi obiective, de 45 şi 90mm, cât şi un adaptor pentru sistemul de lentile H, prezent pe aparatele clasice. Lansarea noului mirrorless pe format mediu va avea loc în luna august, acesta fiind confirmat pentru preţul de 8.995 de dolari, în timp ce lentilele vor fi disponibile alături de el la preţurile de 2.295 dolari pentru modelul de 45 mm şi 2.695 dolari pentru cel de 90 mm.

Citeşte şi Panasonic Lumix GX85, o compactă mirrorless cu specificaţii impresionante

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult