Intangibila Hasselblad H3D-II

30.10.2007
Intangibila Hasselblad H3D-II
Despre Hasselblad

Hasselblad – de la negustorie la coborarea pe Luna

In 1841, familia Hasselblad intemeiaza firma de import/export F.W. Hasselblad & Co. in portul Gothenburg din Suedia, o locatie excelenta pentru comert maritim. Va ajunge una dintre cele mai prospere companii de profil din Suedia.

Arvid Viktor Hasselblad, fiul fondatorului companiei si mare amator fotograf, pune bazele unei divizii foto, pe ideea: „nu cred ca vom castiga ceva din afacerea asta, dar macar ne vom permite sa facem poze pe gratis". Mai tarziu, Arvid il cunoaste pe fondatorul Kodak (George Eastman). Cei doi pun bazele unei colaborari de peste 80 de ani cu o simpla strangere de mana.

Divizia foto a Hasselblad crescuse atat de mult incat in 1908 se desprinde de compania mama si se redenumeste in Hasselblad’s Fotografiska AB. Devine si unic distribuitor al produselor Eastman pentru Suedia.

  • 1940 – In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial trupele suedeze doboara cateva avioane germane de spionaj. Cand o camera foto de supraveghere montata pe un astfel de avion a ajuns intreaga in mainile scandinavilor, guvernul apeleaza la Victor Hasselblad pentru a studia si – in cele din urma – a replica sofisticatul aparat. Victor a realizat una mai buna, iar de-aici incolo compania lui s-a transformat din distribuitor intr-unul dintre cei mai puternici producatori de camere foto profesionale.
  • 1962 – un tanar astronaut NASA duce cu el in spatiu prima camera Hasselblad
  • 1969 – misiunea Apollo 11; primele imagini de pe suprafata lunara au fost realizate de Neil Armstrong si Edvin „Buzz" Aldrin Jr. cu modelul Hasselblad 500EL/70
Fotocamera H3D-II

Prin lansarea lui H3D-II, credem ca cea mai buna camera DSLR high-end din lume a devenit si mai buna” – spune cu mandrie Christian Poulsen, direc­torul executiv al producatorului suedez Hasselblad.

Aceasta noua serie de fotocamere pro­fesionale aduce cateva imbunatatiri impor­tante fata de predecesoarea H3D, aparuta in urma cu mai bine de un an, si care se lauda inca de atunci cu rezolutia gigantica de 39MP.

Senzorul se racoreste, pozele se spala

Specialistii Hasselblad au descoperit ca incal­zi­rea senzorului de imagine (fapt inevitabil la re­zo­lutii atat de ridicate) afecteaza imaginile cu zgo­mot („purici”); au rezolvat problema prin conec­ta­rea termica a senzorului de body, astfel incat caldura sa fie disipata pe intreaga suprafata a carcasei.

Satelitii semneaza fiecare fotografie

A aparut si un receptor GPS pe sub carcasa, numit Global Image Locator. Acesta inregistreaza automat coordonatele geografice si ora exacta la care s-a tras imaginea si le scrie in proprietatile pozei; astfel fotografiile se pot organiza si cauta foarte eficient. Mai mult, software-ul cu care vine aceasta super-camera contine o aplicatie de link catre Google Earth care iti indica ce fotografii ai tras intr-o anumita locatie.

Plus…

De la modelul cu rezolutie de 39 de megapixeli la cel de 22MP, H3D II dispune de cei mai mari senzori CCD, cu suprafata de 48×36 de milimetri. Display-ul LCD s-a intins la 3 inci pe diagonala (o moda spre care s-au indreptat in ultimul timp si alti importanti producatori de camere DSLR).

Fata de versiunile anterioare, H3D II are doua noi butoane, dedicate reglarii sensibilitatii ISO si a nivelului de alb. In gama H3D-II sunt disponibile trei variante, cu rezolutii diferite ale senzorului de imagine (39, 31 si 22 megapixeli) si preturi pe masura. Modelul dorit poate fi comandat din Romania via www.focus94.ro.

H3D-II 39 – 26.500 euro

H3D-II 31 – 21.500 euro
H3D-II 22 – 17.900 euro
www.hasselblad.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News