Iranianul Asghar Khamseh a câştigat premiul cel mare la Sony World Photography Awards 2016. Patru fotografi români, expuşi la Londra

22.04.2016
Iranianul Asghar Khamseh a câştigat premiul cel mare la Sony World Photography Awards 2016. Patru fotografi români, expuşi la Londra
Asghar Khamseh, un fotograf din Iran, a câştigat premiul cel mare, L’Iris d’Or, în cadrul celei mai mari competiţii de fotografie din lume, Sony World Photography Awards (SWPA), ediţia 2016. El a participat cu seria „Fire of Hatred” (trad. – „Focul urii”), care documentează cazuri de atacuri cu acid, o practică violentă încă răspândită în Iran. Aceste atacuri sunt îndreptate în special împotriva femeilor şi copiilor, dar le-au căzut victime şi bărbaţi.
 
Citeşte şi: Fotografii asiatici RongRong & inri au primit premiul Outstanding Contribution to Photography la Sony World Photography Awards 2016
 
„Aceste atacuri sunt săvârşite cu intenţia de a desfigura şi a distruge viaţa socială şi viitorul victimei”, potrivit artistului iranian. Motivele din spatele atacurilor sunt de ordin cultural, religios, social. De exemplu, sunt atacate cu acid femei care refuză să se căsătorească cu un anumit bărbat sau care au cerut divorţul. 
 
 
Foto: Worldphoto.org
 
Puteţi vedea aici toate imaginile din seria care i-a adus lui Khamseh titlul de Fotograful Anului. 
 
La competiţia dedicată profesioniştilor din cadrul SWPA 2016 au fost înscrise 127.098 de imagini, de la artişti din toată lumea. Fotograful care primeşte L’Iris d’Or este ales dintre câştigătorii categoriilor din secţiunea Profesională. În 2016, aceasta a inclus 14 categorii, împărţite în două genuri distincte: Artă şi Documentar. Puteţi vedea toate imaginile câştigătoare pe fiecare categorie aici
 
Anul trecut, L’Iris d’Or a fost câştigat de fotograful american John Moore de la Getty cu seria de imagini „Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital” (trad. – „Epidemia de Ebola copleşeşte capitala liberiană).
 
Fotografiile realizate de doi români, expuse la Somerset House din Londra
 
Fotografiile celor care au câştigat pe categoriile lor, dar şi alte imagini interesante dintre cele ajunse pe lista scurtă, sunt expuse la expoziţia găzduită de Somerset House din Londra în perioada 22 aprilie – 8 mai 2016. Printre fotografiile care pot fi văzute acolo se găsesc şi cele realizate de patru români, Oana Stoian, Remus Ţiplea, Flori Achim şi Cristina Venedict.
 
Oana Stoian a participat la competiţia de fotografie, secţiunea Professional, categoria Staged, cu seria „How to think inside the box” (trad. – „Cum să gândeşti în interiorul cutiei”). Oana a absolvit studiile de licenţă în 2015 la secţia de Foto-Video a Facultăţii de Arte şi Design, în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi în prezent, urmează studii de masterat în Grafică Publicitară. Artista foloseşte un echipament Canon EOS 5D Mark II. 
 
 
Foto: Worldphoto.org
 
Remus Ţiplea a participat la SWPA 2016, la secţiunea Professional, categoria Daily Life, cu seria Cows Guards (trad. – „Ciurdarii”), care suprinde viaţa unei familii de rromi care are grijă de vacile comunităţii din Negreşti-Oaş. Remus foloseşte următoarele echipamente foto: Sony Alpha A700, Sony Alpha A850, Olympus OM-D.
 
 
Foto: Worldphoto.org
 
O imagine a fotografei Flori Achim, „Autumn Collage Cathedral”, înscrisă la categoria Open, a fost expusă de asemenea. Toţi fotografii, profesionişti sau amatori, pot concura în cele 10 categorii Open din cadrul SWPA.
 
 
Foto: Worldphoto.org
 
Cel de-al patrulea fotograf român expus la Somerset House a fost Cristina Venedict, câştigătoarea Premiului Naţional pentru România la SWPA 2016 cu „În profunzime” – portretul tinerei actriţe Ada Lupu. Cristina, care a înscris imaginea la categoria Open, are 34 de ani şi este din Botoşani. 
 
 
Foto: Worldphoto.org
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult