Nikon 1 J4 – mai mulţi megapixeli pentru un mirrorless foarte compact

10.04.2014
Nikon 1 J4 - mai mulţi megapixeli pentru un mirrorless foarte compact

Dacă iei în mână aparatul foto Nikon 1 J4 îţi va fi greu să crezi că este unul de tip mirrorless. El este mult prea subţire şi compact pentru formatul popular din ultimii ani. Ce-i drept, modelul Nikon 1 nu foloseşte senzori APS-C sau Four Thirds precum principalii săi competitori de la Sony, Olympus şi Panasonic. În carcasă se găseşte un senzor Nikon CX de 1”, mai mic, care a primit în această ultimă iteraţie o rezoluţie de 18,4 MP şi nu dispune de un filtru optic low-pass. Valorile ISO suportate variază între 160 şi 12800. Sistemul de focalizare şi procesorul de imagine sunt preluate de la modelul mai scump Nikon 1 V3, lansat cu o lună în urmă.

Nikon 1 J4 - cu o carcasă din aluminiu foarte compactă

Asemănările cu V3 nu se opresc aici. Viteza de fotografiere în rafală de 20 de cadre pe secundă, cu focalizare continuă, este impresionantă. Filmarea full HD este permisă cu 60 fps, iar cei ce apreciază clipurile filmate cu încetinitorul pot folosi modul HD cu 120 fps. Carcasa din aluminiu a lui Nikon 1 J4 cântăreşte 232 g fără obiectiv şi are dimensiunile de 100 x 60 x 29 mm. Ecranul de 3” de pe spate are o rezoluţie foarte mare şi este sensibil la atingere. Utilizatorii au la dispoziţie şi un set de butoane în dreapta afişajului. Pe latura superioară găsim un blitz integrat, rotiţa cu modurile de fotografiere, butonul de pornire, declanşatorul şi butonul dedicat pentru filmare.

Nikon 1 J4 - ecran tactil de 3” cu rezoluţie mare

Aparatul foto mirrorless Nikon 1 J4 va fi livrat cu obiectivul de kit 10-30 mm cu F3.5-5.6 şi sistem de stabilizare a imaginii. Alături de carcasa foarte compactă, dispozitivul mai aduce o surpriză. Stocarea imaginilor se face pe un card microSD. Nu ştiu însă cum se va împăca acesta cu fotografierea în rafală, ce necesită o viteză bună la scriere. Aparatul are şi un modul WiFi, ca va fi folosit pentru transferul imaginilor pe un smartphone sau o tabletă. Data intrării pe piaţă şi preţul pentru Nikon 1 J4 nu au fost anunţate. Modelul similar anunţat anul trecut a costat 600 $ cu obiectivul din kit.

Nikon 1 J4 - carcasa poate fi comandată în trei culori

Urmărește Go4IT.ro pe Google News