Olympus şi cursa megapixelilor – de ce 12 MP sunt de-ajuns

12.03.2009
Olympus şi cursa megapixelilor - de ce 12 MP sunt de-ajuns
Olympus se opreşte la 12 MP

Imi aduc aminte de prima cameră foto digitală cu care m-am jucat. Era anul 1999 şi aveam în mână o cărămidă ce cântărea cu mult peste 500 g, capabilă să captureze imagini cu o rezoluţie maximă de 800×600. Afişarea ei pe ecranul minuscul cu diagonala de 4-5 cm din spatele aparatului era un fapt extraordinar în sine. Uitându-mă la fotografii pe monitorul CRT al calculatorului de acasă nu stăteam să mă gândesc la detalii precum zgomot de imagine sau aberaţii cromatice. Era o tehnologie cu mult superioară fotografiei pe film şi fusesem fermecat de ea.

Kodak DC-120

Mai târziu, când am făcut cunoştinţă cu un HP dotat cu un senzor de 3.2 MP mi s-a părut că am de-a face cu o rezoluţie mult prea mare. Pe ecranul calculatorului cu rezoluţia de 1024×768 trebuia să fac scroll pentru a vedea întreaga imagine la zoom 100%. Prima cameră foto pe care mi-am cumpărat-o a fost un Canon PowerShot A700 cu senzor de 6 MP. Ea încă mai face de ruşine la calitatea imaginii camere actuale care au un senzor la fel de mare, însă de două ori mai mulţi megapixeli. Akira Watanabe, manager al diviziei de DSLR-uri de la Olympus susţine că 12 MP sunt de-ajuns pentru majoritatea aplicaţiilor unui client obişnuit.

Camerele foto compacte Olympus au concurat cu greu în ultimii ani la capitolul calitatea imaginii, iar pe piaţa DSLR-urilor compania niponă s-a poziţionat în segmentele entry level şi mainstream. Renunţarea la cursa megapixelilor pentru familia E-System de DSLR-uri pe formatul Four Thirds ar trebui să fie pentru fanii Olympus un motiv bucurie şi nu o dezamăgire. Domnul Watanabe a spus că departamentul său nu va mai încerca să înghesuiască pixeli pe senzor, ci se va axa pe creşterea performanţelor lor. Se doreşte astfel îmbunătăţirea unor caracteristici precum plaja de constrast, reproducerea culorilor şi comportamentul la valori ISO mari.

Olympus E-410

Nu putem decât să felicităm această decizie a producătorului nipon şi să sperăm că va fi urmată şi de alte companii conaţionale. Senzorul de 12 MP poate oferi o imagine cu o rezoluţie efectivă de aproximativ 4000×3000 de pixeli. Aceasta este considerată în general de-ajuns pentru printuri A4 şi A3. Cei care doresc imagini imprimate mai mari, cum ar fi cele pentru bannere publicitare probabil că vor folosi echipamente high end şi vor lucra în studio pentru a avea mai mult control asupra fotografiei. Cum spuneam mai devreme, Olympus nu vrea să se lupte cu Canon sau Nikon în segmentul de top al DSLR-urilor şi de aceea viitorul lor model, E-620, va avea tot un senzor de 12 MP.

Olympus E-620

Un alt avantaj al rezoluţiei de 12 MP este posibilitatea de filmare video la rezoluţie 720p, deşi Olympus nu a păşit încă în acel teritoriu. Nikon D90, primul DSLR cu filmare HD, are un senzor cu aceeaşi rezoluţie. Nu ştim în ce măsură ar fi necesari chiar 21 de MP pentru filmare full HD, ca în cazul lui Canon EOS 5D Mark II. Panasonic a anunţat modelul Lumix GH1, bazat tot pe un senzor Four Thirds, dar cu 14 MP efectivi, care va putea filma la rezoluţie 1920×1080 cu compresie AVCHD.

Panasonic Lumix GH1

Urmărește Go4IT.ro pe Google News