Panasonic Lumix G5 – un mirrorless versatil, cu performanţe în stil DSLR

Panasonic Lumix G5 - un mirrorless versatil, cu performanţe în stil DSLR

Panasonic Lumix G5 este un aparat foto mirrorless cu senzor de imagine de 16 MP şi suport pentru obiective interschimbabile cu montură Micro Four Thirds. Modelul dispune de vizor electronic şi ecran rotativ de 3 inch cu interfaţă touch. Printre elementele de atracţie se numără sistemul de stabilizare optică integrat în obiectiv, sistemul auto-focus cu timp de reacţie specificat la 0.18 secunde şi procesorul de imagine Venus Engine VII FHD, capabil de captură video la rezoluţie Full HD 1080/50p şi fotografii în rafală la 6 fps.

Panasonic Lumix G5

Descriere

Lumix G5 măsoară 119.9 x 83.2 x 70.8 mm, are o greutate confortabilă de 346 grame şi dispune de grip proeminent, fiind deopotrivă mai confortabil şi uşor de manevrat decât un aparat DSLR clasic. Încadrarea imaginilor este realizată fie cu ecranul LCD de rezoluţie 920k pixeli, sau privind prin vizorul electronic cu rezoluţie 1440k pixeli, activat în mod automat la apropierea aparatului de faţă cu ajutorul unui senzor de proximitate. Pentru un plus de flexibilitate, ecranul de 3 inch poate fi balansat stânga/dreapta şi rotit la 180°.

În afara finisajelor din plastic semi-lucios, respectiv cauciuc pentru grip-ul frontal şi cel rezervat degetului opozant, Lumix G5 este adăpostit într-un corp din aluminiu solid şi acoperit cu un strat de vopsea neagră. Montura pentru obiectivul detaşabil, talpa pentru blitz extern şi suportul pentru tripod sunt confecţionate din aluminiu, respectiv oţel anodizat.

Panasonic Lumix G5 - vedere spate

Pe corpul compact este prevăzut şi un blitz retractabil, activat prin acţionarea unui buton plasat în partea stângă, alături de difuzorul extern. Lângă talpa pentru blitz se află cele două microfoane stereo, iar în faţă poate fi observat un LED ce deserveşte funcţia auto-focus.

Obiectivul detaşabil dispune de reglaje dedicate pentru zoom şi focalizare, ambele menite a fi acţionate cu mâna stângă. Pe corpul aparatului se află un al doilea reglaj pentru funcţia zoom, poziţionat în spatele butonul pentru obturator şi aşezat astfel încât să poată fi acţionat cu degetul arătător.

Panasonic Lumix G5 - blitz-ul retractabil

Panasonic Lumix G5 – detalii tehnice

  • Obiectiv LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH/POWER O.I.S
  • Senzor Live MOS, 17.3 x 13.0 mm, 16.05 MP (efectivi)
  • ISO 160 – 12800
  • Video Full HD 1080p 50/60 fps, format AVCHD şi MP4
  • Procesor de imagine Venus Engine VII FHD
  • Focalizare AFS (Single) / AFF (Flexible) / AFC (Continuu) / MF (manual), oferă AF Tracking şi Face Detection
  • Viteză obturator 60 – 1/4000 sec. (poze), 1/30 – 1/16000 sec. (video)
  • Fotografiere în rafală cu maximum 20 cadre pe secundă
  • Ecran tactil de 3 inch, 920,000 pixeli, rabatabil
  • Vizor electronic cu senzor de proximitate şi rezoluţie 1,440,000 pixeli
  • Conectori USB, HDMI, patină bliţ extern
  • Dimensiuni 119.9 x 83.2 x 70.8 mm, 346 de grame (cu baterie)
  • Baterie Li-Ion (7.2V, 1200 mAh), autonomie 320 de cadre (CIPA)
  • Alte dotări: Blitz retractabil

Panasonic Lumix G5 - obiectivul cu montură Micro Four Thirds şi reglaje dedicate pentru zoom şi focus

Funcţii oferite şi experienţa în utilizare

Sistemul de meniuri poate fi navigat fie cu butoanele fizice prevăzute pe carcasă, sau ajutându-ne cu interfaţa touch a ecranului. Mult mai de folos este posibilitatea pentru focalizare selectivă, pe orice porţiune din imagine indicată cu degetul pe ecran. Pentru focalizare manuală, interfaţa touch ne permite să mărim de până la 10x zona din imagine care prezintă interes, în scopul unei ajustări precise a clarităţii dorite folosind butonul pentru focalizare manuală.

Butonu Q-Menu oferă acces rapid la principalele opţiuni de configurare: calitatea şi dimensiunea imaginii, funcţia auto-focus şi metering, activarea blitz-ului, stilul de fotografiere şi formatul de captură video. În plus, avem şi un reglaj rotativ în stilul aparatelor DSLR, cu care putem ajusta rapid apertura sau viteza obturatorului.

Panasonic Lumix G5 - ecranul rabatabil şi setul de butoane oferite

Sunt de apreciat luminozitatea şi claritatea excelentă a ecranului de 3 inch, dată de rezoluţia înaltă şi viteza excelentă cu care este actualizat conţinutul vizualizat prin obiectiv.

Vizorul electronic redă imagini nesperat de clare, iar spre deosebire de unul optic poate afişa în timp real parametrii de captură folosiţi. Din păcate din cauza dimensiunilor mici, vizorul este puţin incomod de folosit, motiv pentru care ecranul LCD rămâne alegerea preferată pentru încadrarea imaginilor, cu excepţia cazurilor în care lumina solară prea puternică împiedică acest lucru.

Alături de modurile de lucru P/A/S/M mai avem la dispoziţie încă două profiluri cu setări personalizabile (până la 36 reglaje diferite), respectiv moduri Scene şi Portret – toate accesibile prin intermediul butonului rotativ.

Atunci când avem nevoie să face poze rapid, fără a pierde timpul cu ajustarea setărilor, putem apăsa butonul iA pentru reglarea automată a parametrilor de captură. Modul de lucru Intelligent Auto Plus activează şi sistemul Intelligent Exposure, responsabil cu ajustarea selectivă a parametrilor pentru expunere în scopul de a evidenţa detaliile în porţiunile umbrite din imagine. Suplimentar, mai sunt activate funcţiile Digital Red-eye pentru ameliorarea efectului de ochi roşii, AF Tracking pentru focalizarea automată pe obiectele aflate în mişcare, Intelligent D-range pentru prevenirea imaginilor cu porţiuni supraexpuse sau prea umbrite, respectiv Intelligent Resolution pentru accentuarea detaliilor.

Panasonic Lumix G5 - vedere de sus

Activat printr-o singură apăsare de buton, modul Intelligent Auto funcţionează foarte bine, ajustând corect parametrii de captură pentru aproape orice condiţii de fotografiere. Excepţiile sunt acoperite selectând între cele 5 moduri Scene de fotografiere – Portrait, Landscape, Macro, Night Portrait şi Night Scenery.

Iată şi câteva exemple de poze realizate cu Panasonic Lumix G:

Panasonic Lumix G5 - poza sample Panasonic Lumix G5 - poza cu zoom
Panasonic Lumix G5 - poza sample Panasonic Lumix G5 - poza cu zoom
Panasonic Lumix G5 - poza sample Panasonic Lumix G5 - poza cu zoom
Panasonic Lumix G5 - poza sample Panasonic Lumix G5 - poza cu zoom
Panasonic Lumix G5 - poza sample Panasonic Lumix G5 - poza cu blitz
Panasonic Lumix G5 - poza macro Panasonic Lumix G5 - poza macro

Plaja de valori ISO foarte permisivă, cu valori ajustabile între ISO 160 şi ISO 12800, ajută şi ea la obţinerea unor imagini clare în orice condiţii. Este drept, la valori peste ISO 800 imaginile prezintă un nivel de zgomot crescut, iar detaliile sunt parţial compromise. Cei care doresc procesarea suplimentară a pozelor într-o aplicaţie de editare foto au la dispoziţie şi un mod de captură în format RAW, în adiţie faţă de cel JPEG folosit în mod uzual. Diferenţa este că imaginile în format RAW, deşi mai bune calitativ decât cele cu format JPEG, ocupă considerabil mai mult spaţiu pe card-ul de memorie, iar salvarea unui singure poze durează aproximativ 5 secunde.

Focalizarea imaginii este precisă şi foarte rapidă, cu mici excepţii la utilizarea funcţiei zoom, unde viteza de reacţie scade destul de mult.

Mai jos aveţi un set de imagini care arată performanţele lui Panasonic Lumix G5, în funcţie de valoarea ISO aleasă pentru fotografiere:

ISO 160 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 6400 ISO 12800

Funcţia de filmare

Ajutat de procesorul Venus Engine VII FHD, Panasonic Lumix G5 dispune de capabilităţi impresionante pentru captură video, putând înlocui cu destul succes o cameră video Full HD.

Opţiunile pentru filmare includ suport pentru rezoluţie Full HD 1080p la 60 şi 50 cadre pe secundă, cu înregistrare pe card de memorie în format AVCHD (compresie MPEG-4/H.264), sau fişier .MP4 compatibil cu orice PC Windows, dar limitat la modul de captură 1080p/30 fps. Dintre acestea, formatul AVCHD oferă compresie mai bună şi o calitate superioară a imaginii, fiind alegerea preferată pentru captură şi vizionare cu dispozitive de tip Media Player sau televizoare cu funcţie de redare media.

Sunetul este captat în format Dolby Digital AC3, cu ajutorul celor două microfoane poziţionate în faţa tălpii pentru blitz extern. Sistemul include funcţie pentru atenuarea zgomotului de fundal, respectiv distorsiunile cauzate de vânt.

Panasonic Lumix G5 - vedere din lateral

Este permisă ajustarea manuală a parametrilor de captură folosiţi pentru funcţia de filmare, iar pentru mai puţine bătăi de cap putem apela şi la modul Intelligent Auto. La folosirea acestui mod de captură sunt activate automat sistemul AF Tracking şi Face Detection, cel din urmă capabil să focalizeze imaginea în mod selectiv pe feţele celor din imagine. Alături de funcţia zoom şi auto-focus, modul de filmare este asistat şi de sistemul pentru stabilizare optică integrat în obiectiv, ce ameliorează mişcările involuntare şi îmbunătăţeşte considerabil calitatea materialului înregistrat.

Video sample Full HD 1080p filmat cu Panasonic Lumix G5

Secvenţele filmate pot fi vizionate direct pe ecranul unui televizor conectat la portul HDMI, cu condiţia să achiziţionăm separat cablul Mini HDMI, neinclus în pachetul cu accesorii standard. Trebuie ştiut fiecare secvenţă video înregistrată este limitată la o lungime de maxim 30 min.

Panasonic Lumix G5, livrat cu acumulator Li-Ion de 1200 mAh şi încărcător extern

Concluzie

Panasonic Lumix G5 este o cameră foto mirrorless cu performanţe foto dintre cele mai bune şi abilităţi excelente pentru captură video.

Designul compact, dar cu grip proeminent şi set de butoane bine organizat, fac din Lumix G5 un aparat foto plăcut şi eficient de folosit. Vizorul electronic este o adiţie utilă, dar ecranul cu braţ rotativ este mai bun pentru încadrarea imaginii din poziţii dificile, sau ajustări de fineţe prin focalizare selectivă cu interfaţa touch.

Comparat cu predecesorul său, Panasonic Lumix G3, noul G5 este mai bine optimizat şi mai performant, fiind gândit ca o evoluţie a modelului anterior şi nu un înlocuitor pentru acesta.

Panasonic Lumix G5 a fost oferit pentru testare de magazinul F64.ro. El poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată (kit ce include obiectivul de 14 – 42 mm cu Power Zoom), la preţul de 2.800 Lei.

Părţi pozitive

Design compact şi comod de folosit
Numeroase facilităţi de fotografiere, opţiuni predefinite utile
Calitate bună a imaginilor şi a înregistrărilor video
Adaptor de alimentare cu port pentru acumulator

Părţi negative

Preţul cam piperat

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult