Samsung NX20 – mirrorless-ul care face casă bună cu smartphone-ul

11.03.2013
Samsung NX20 - mirrorless-ul care face casă bună cu smartphone-ul

Unul dintre producătorii mai puţin cunoscuţi de aparate foto mirrorless este Samsung. Seria sa NX de aparate foto se află acum la a treia generaţie. Noi vom prezenta în continuare un mod lansat anul trecut, mai precis topul de gamă Samsung NX20. Şi pentru că vorbim aici de aceeaşi companie care a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, vă vom arăta cât de bine se înţelege aparatul foto cu un telefon mobil.

Samsung NX20 - un mirrorless de top cu modul WiFi

Construcţie

Este greu să critici construcţia lui Samsung NX20. Body-ul este metalic, construit probabil din aliaj din magneziu. Atunci când iei aparatul în mână, simţi imediat că ai de-a face cu un dispozitiv solid, bine închegat. La această impresie ajută şi grip-ul din cauciuc. Nu pot să spun că este cel mai ergonomic pe care l-am văzut la un mirrorless, însă te ajută să ţii bine în mână aparatul. În partea din faţă avem un singur buton personalizabil, uşor de apăsat cu ajutorul degetului mic.

În jurul declanşatorului lui Samsung NX20 a fost amplasat inelul cu care se porneşte aparatul. Rotiţa principală pentru ajustarea parametrilor a fost mutată pe panoul superior. Ea poate fi folosită şi pentru zoomarea imaginilor vizualizate. Pe spatele apratului găsim un număr generos de butoane, două dintre ele fiind personalizabile cu un număr predefinit de opţiuni. Nu lipseşte butonul dedicat pentru filmare, care nu este aşa de uşor de apăsat precum pare. În zona laterală a grip-ului găsim, în spatele unui capac metalic, un port microUSB şi microHDMI.

Samsung NX20 stă destul de bine în mănâ

Samsung NX20 este unui dintre puţinele aparate mirrorless ce permite accesarea cardului foto atunci când sunt montate pe un trepied. Deasupra ocularului electronic se află un blitz integrat şi o patină pentru blitz dedicat. Nu există conector pentru un microfon extern, cele integrate fiind amplasat pe latura superioară, de-o parte şi de alta ocularului.

Specificaţii

  • Senzor: 20,3 MP, APS-C CMOS
  • Rezoluţie foto: 5472×3648
  • Valori ISO: 200-12800
  • Obiectiv: 18-55 mm, F3,5-5,6
  • Stabilizarea imaginii: în obiectiv
  • Focalizare: diferenţă de contrast
  • Fotografie în rafală: 8 fps
  • Ecran: 3”, AMOLED, 614k puncte, rabatabil
  • Ocular electronic: 1,440k puncte, 800×600
  • Înregistrare video: 1920×1080, 30 fps, focalizare continuă
  • Blitz: integrat, patină
  • Card: SDHC/SDXC
  • WiFi: 802.11n
  • Altele: GPS, nivelă electronică
  • Baterie: 1300 mAh, 9,6 Wh, 360 cadre CIPA
  • Dimensiuni: 122 x 90 x 40 mm (body)
  • Greutate: 341 g (body cu bateria inclusă)

Samsung NX20 oferă acces la card şi baterie de pe trepied

Ecranul şi ocularul

Samsung foloseşte foarte frecvent ecrane de tip AMOLED pentru dispozitivele sale de top. Nici NX20 nu scapă de acest tratament. În plus, ecranul aparatului vine cu un proces de producţie special ce reduce reflexia surselor puternice de lumină. Unghiurile de vizibilitate sunt aproape perfecte, iar culorile nu sunt foarte saturate. Deoarece este folosită o matrice de tip pentile, rezoluţia percepută este mai mare decât în realitate. În modul Live View, ecranul redă imaginile cu un număr mare de cadre pe secundă, mişcarea fiind foarte fluent afişată.

Ocularul electronic al lui Samsung NX20 are o rezoluţie mai mare decât cea a ecranului. Din păcate, afişarea imaginii are un mic lag şi nu se face la fel de rapid ca în cazul ecranului. Claritatea imaginii este bună, însă în aproape orice situaţie am preferat ecranul în locul ocularului.

Samsung NX20 are un ecran AMOLED de 3”

Dotări

Samsung a preferat să folosescă încă de anul trecut un senzor APS-C cu rezoluţie mare. Este posibil ca producătorul coreean să încerce să impresioneze prin cifre mari. O altă modalitate prin care mirrorless-urile Samsung vor să iasă în evidenţă este lista cu dotări adiacente. Nu oricine are nevoie de un modul GPS, însă NX20 include unul pentru cei care doresc să-şi localizeze imaginile de-a lungul călătoriei.

Aplicaţii şi conectarea la smartphone

Nu, nu aveţi neapărată nevoie de un smartphone Samsung pentru a vă putea conecta la NX20. Aplicaţiile MobileLink şi Remote Viewfinder funcţionează pe majoritatea smartphone-urilor actuale cu Android. Ele oferă două facilităţi foarte importante. Uneori, degeaba ai un aparat foto foarte bun la tine dacă nu poţi pune foarte repede o poză pe Facebook. MobileLink te ajută să transferi în memoria smartphone-ului imaginile de pe cardul aparatului.

Samsung NX20 aplicaţiile şi funcţiile de upload

Conexiunea între smartphone şi Samsung NX20 se face prin intermediul unei reţele wireless 802.11n, creată de aparatul foto. Telefonul se conectează la ea şi aplicaţiile pot comunica cu aparatul. Transferul imaginilor, chiar şi la dimensiunile mari pe care le oferă NX20, se face destul de rapid, în condiţiile în care telefonul va fi în imediata apropiere.

Cea de-a doua facilitate foarte importantă oferită de aplicaţiile lui Samsung NX20 este cea de telecomandă. Pe ecranul telefonului apare acelaşi cadru ca pe ecranul aparatului, dar cu o mică întârziere şi cu o rezoluţie mai mică. Nu lipsesc butonul pentur declanşator şi câteva setări. Aplicaţii Remote Viewfinder este foarte utilă pentru autoportrete sau poze de grup cu aparatul fixat pe un trepied, în care fotograful nu trebuie să ajungă alergând.

Samsung NX20 - multe butoane, cu multe opţiuni personalizabile

Alături de aceste două aplicaţii, Samsung NX20 oferă posibilitatea urcării imaginilor şi a clipurilor din memoria cardului într-un cont de Facebook, Picasa, YouTube sau Photobucket. Pentru aceasta, aparatul trebuie să se conecteze la o reţea wireless. Alternativ se poate face upload-ul în nor, într-un director SkyDrive. În plus, NX20 poate folosi conexiunea wireless pentru a transmite imaginile direct către un Smart TV compatibil.

Calitatea imaginii

Unul din riscurile utilizării unui ecran AMOLED este faptul că te poate păcăli la redarea culorilor. Am spus la început că ele nu sunt suprasaturate, însă tot sunt mai saturate decât ceea ce apare pe ecranul monitorului. Şi aici nu vorbim despre un monitor obisnuit, cu matrice TN, ce nu poate afişa corect foarte multe culori. Imaginile au fost analizate cu ajutorul unui monitor profesional, cu gamut mare. Astfel, imaginile care arătau foarte bine pe ecranul aparatului foto au fost în realitate puţin mai şterse şi mai puţin impresionante.

ISO 200, F9.0, 1/800 s ISO 200, F9.0, 1/250 s
ISO 400, F11.0, 1/500 s ISO 640, F9.0, 1/100 s

Calitatea imaginii în general este foarte bună, cu multe detalii şi un sharpness bun al imaginii. Obiectivul din kit produce rezultate destul de bune, fiind la a treia generaţie. El distorsionează foarte puţin şi are o claritate bună la colţuri. Din păcate, în condiţii de lumină slabă, senzorul lui Samsung NX20 cedează destul de uşor, aşa cum vom vedea în continuare.

ISO 800, F8.0, 1/20 s ISO 1250, F5.6, 1/4 s
ISO 1600, F3.5, 1/25 s Macro, ISO 640, F4.0

Test ISO

La valori mici, aparatul se comportă impecabil. Detaliile încep să fie foarte uşor afectate la ISO 800, dar aceasta este o valoare pe care o puteţi utiliza fără probleme. La ISO 1600 apar primele artefacte de procesare , dar detaliile sunt păstrate destul de bine. Din nefericire, aceasta este ultima valoare pe care o puteţi utiliza cu încredre. La ISO 3200 detaliile sunt foarte afectate şi ne confruntăm cu un zgomot cromatic foarte neplăcut. ISO 6400 continuă trendul, iar ISO 12800 este o valoare absolut inutilizabilă.

ISO 200 ISO 400
ISO 800 ISO 1600
ISO 3200 ISO 6400
ISO 12800  

Înregistrare video

Filmarea cu Samsung NX20 nu impresionează nici ea. Culorile sunt bine redate, însă compresia este foarte puternică şi sunt uşor vizibile artefactele aferente. Dacă alte aparate din segmentul mirrorless folosesc rate de compresie de 24 Mbps şi chiar 28 Mbps, NX 20 se limitează la 11-12 Mbps pentru rezoluţia full HD cu 30 fps. Focalizarea nu este nici rapidă, dar nici foarte lentă. Singurul avantaj al aparatul este că poate filma mai mult timp decât competiţia, la calitate maximă, folosind un card cu aceeaşi capacitate.

Filmare 1920×1080 – 54 MB

Alte aspecte

La fel ca la alte aparate foto mirrorless care focalizează prin diferenţă de contrast, vor fi situaţii în care Samsung NX20 va găsi mai greu punctul de focus. În general însă, focalizarea se face destul de rapid. Cei care nu apreciază culorile oferite de aparat pot să facă o mică ajustare la capitolul saturaţie. Toate imaginile de test prezentate aici au fost realizate cu setările implicite. NX20 dispune de un obturator electronic, ce permite realizarea unor cadre cu un timp de expunere de 1/8000 s. În plus, diferenţa între apăsarea declanşatorului şi realizarea pozei este de doar 40 ms. Cu o viteză de fotografiere în rafală de 8 fps, Samsung NX20 poate fi considerat un aparat mirrorless rapid. O altă facilitate interesantă oferită de producător este nivela electronică pe două axe.

Samsung NX20 - panoul superior

Concluzie

Samsung NX20 este un aparat foto mirrorless cu care te poţi înţelege foarte bine dacă îi recunoşti punctele slabe. Este o plăcere să foloseşti un body bine construit şi destul de ergonomic, dotat generos cu multe butoane. Ecranul AMOLED ar trebui să fie unul din punctele forte ale aparatului, însă este puţin cam entuziast la afişarea culorilor. Ocularul electronic poate fi folosit în anumite situaţii, însă nu reuşeşte să impresioneze.

Samsung a ales să folosească un senzor cu rezoluţie mare şi se pare că aceasta l-a costat. Performanţele la valori ISO mari sunt slabe în comparaţie cu ce oferă competiţia. Pe de altă parte, obiectivul din kit pare destul de capabil, iar butonul iFn ajută la ajustarea rapidă a unor parametri.

Samsung NX20 - interesant, însă cu mici probleme

Samsung NX20 este una dintre puţinele camere foto de pe piaţă care se poate înţelege foarte bine cu un smartphone. Aplicaţiile sale şi posibilitatea de upload direct din aparat sunt un mare plus. Preţul este la nivelul unui mirrorless de top, însă ar putea fi mai greu de justificat pentru unii utilizatori mai pretenţioşi.

Preţ şi disponibilitate

Aparatul Samsung NX20 a fost oferit pentru teste de către magazinul F64.ro. El poate fi achiziţionat la preţul de 4.299 lei.

Părţi pozitive

bine construit şi ergonomic
ecran AMOLED cu vizibilitate foarte bună
foarte multe butoane şi funcţii personalizabile
aplicaţii şi upload direct din aparat

Părţi negative

performanţe slabe la valori ISO mari
ecranul suprasaturează puţin culorile
compresie puternică la filmarea full HD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News