Sony a6000 – mirrorless excelent, cu sistem de focalizare performant

16.06.2014
Sony a6000 - mirrorless excelent, cu  sistem de focalizare performant

În era fotografiei digitale, aparatele foto micrrorless au creat o mică revoluţie a lor. Scopul iniţial a fost să ofere amatorilor o calitate foto excelentă într-un format compact. Cu ele, producătorii au atras acei utilizatori ce nu doreau dimensiunile unui DSLR, însă erau dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru aparat şi apoi să cumpere eventual şi alte obiective. Segmentul a crescut foarte mult în ultimii ani şi Sony a avut mult de câştigat de pe urma acestui fapt. Modelele sale din seria NEX au fost foarte popuare şi decizia de-a schimba această denumire ne-a surprins.

Sony a6000 - mai mult decât un update pentru NEX-6

Modelul faţă, Sony a6000 face parte din segmentul mediu, oferind multe facilităţi avansate unui fotograf amator cu ceva pretenţii. Aparatul calcă pe urmele lui NEX-6, un model ce mi s-a părut un mirrorless complet din multe puncte de vedere. Sony a6000 nu este însă o simplă evoluţie a modelului anterior. El aduce multe facilităţi noi, începând de la senzorul de 24,3 MP şi până sistemul de control. De departe cea mai importantă facilitate este însă sistemul hibrid de focalizare. El nu este doar mai bun, ci şi mai rapid decât ce-am văzut până acum la aparatele foto mirrorless de la Sony.

Construcţie

Sony a creat unele din cele mai subţiri aparate foto mirrorless, însă a6000 nu este unul dintre ele. Body-ul în cel mai subţire punct este mai gros decât cel al modelului NEX-6. Aspectul general este foarte similar, dar la o inspecţie atentă începi să observi diferenţele. Pe latura superioară, rotiţele nu mai sunt suprapuse, ci alăturate, aşa cum am văzut la NEX-7. Pe spate a fost adăugat un buton personalizabil, iar simbolurile din dreptul celorlalte butoane ne sugerează un nou sistem de control. Ocularul se află în acelaşi loc, cu sistemul de ajustare pentru dioptrie puţin diferit. Blitzul de pe latura superioară se deschide mecanic cu butonul aferent de deasupra ecranului.

Sony a6000 - numărul de butoane şi rotiţe este de apreciat

Ţinut în mână, Sony a6000 pare un aparat foarte solid. Corpul este construit din materiale compozite şi are o textură fină. Grip-ul cauciucat oferă aderenţa necesară, însă tot nu este suficient de înalt pentru ca degetul mic să nu scape sub el. Declanşatorul este amplasat puţin mai sus decât la NEX-6 şi o idee mai puţin ergonomic. Inelul din jurul lui nu controlează zoom-ul obiectivelor electronice. El porneşte şi opreşte aparatul, la fel ca la predecesorul său. Pe latura opusă grip-ului găsim un capac de plastic ce acoperă conectorii micro HDMI şi micro USB. Acesta din urmă este folosit şi pentru încărcarea aparatului. În pachet se găseşte un încărcător cu mufă USB şi un cablu. Cei ce doresc o încărcare mai rapidă şi eventual o baterie suplimentară vor fi nevoiţi să cumpere un încărcător separat pentru baterie.

Din punct de vedere constructiv, singura problemă pe care am întâlnit-o la Sony a6000 a fost amplasarea slot-ului pentru card. El se află alături de baterie, însă foarte aproape de balamaua capacului. Extragerea cardului poate fi puţin dificilă dacă nu ai degete subţiri. În lateralul grip-ului se poate observa simbolul NFC. Acolo poate fi atins aparatul pentru conectare rapidă la un smartphone sau o tabletă.

Sony a6000 - body-ul este puţin mai gros faţă de cel am modelului anterior

Specificaţii

  • Senzor: 24,3 MP, APS-C, Exmor APS HD
  • Rezoluţie foto: 6000×4000
  • Procesor de imagine: Bionz X
  • Valori ISO: 100-25600
  • Obiectiv: 16-50 mm, F3.5-5.6, OSS, montură E
  • Stabilizarea imaginii: în obiectiv
  • Focalizare: 179 puncte phase / 25 puncte contrast
  • Fotografie în rafală: 11 fps cu urmărirea subiectului
  • Timp de expunere: 1/4000 – 30 s, bulb
  • Ecran: 3”, 921k puncte, rabatabil vertical (90/45 grade)
  • Ocular: electronic, 1 cm, 1.440k puncte
  • Înregistrare video: 1920×1080, 60 fps, MPEG-4, AVCHD
  • Card: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick
  • Baterie: FW50, 1.080 mAh, 360 cadre
  • Dimensiuni: 120 x 67 x 45 mm
  • Greutate: 344 g (body + baterie)

Sony a6000 cu obiectivul tele 55-210 mm

Dotări

Ne vom concentra în continuare asupra noutăţilor aduse de Sony a6000 faţă de modelul NEX-6. Aşa cum am spus la început, senzorul de 16 MP a fost schimbat cu unul de 24,3 MP. Acesta este cel mai dens senzor folosit până acum pe aparatele foto mirrorless de la Sony. Aşa cum vom vedea, el oferă performanţe bune şi lucrează foarte bine cu procesorul îmbunătăţit Bionz X. El aduce o anumită Detail Reproduction Technology, o denumire a unui sistem mai sofisticat de sharpening. De asemenea, procesorul poate aplica acum reducerea zgomotului de imagine diferenţiat, pe zone, în funcţie de detalii.

Conform producătorului, Sony a6000 oferă cel mai rapid sistem de focalizare de pe piaţă pe segmentul său. Este vorba despre un sistem de focalizare hibrid cu 25 de zone pentru detecţie de contrast şi nu mai puţin de 179 de puncte de focalizare prin diferenţă de fază. Aceste puncte nu mai acoperă doar zona centrală, aşa cum a fost cazul primelor modele cu focalizare hibridă, ci întreg senzorul. Astfel, aparatul poate focaliza cu urmărirea subiectului pe aproximativ 92% din suprafaţa cadrului, în comparaţie cu 50% în cazul lui NEX-6.

Sony a6000 - cardul nu este foarte uşor de extras

Am testat multe modele din gama NEX de la Sony şi alte aparate mirrorless de la alţi producători. Pot spune fără reţineri că a6000 este unul din cele mai rapide în toate scenariile de focalizare, chiar şi cu obiectivul de 55-210 mm. Din păcate, accesarea sistemului manual de selectare a punctului de focus necesită cel puţin două apăsări.

Ocularul electronic al lui Sony a6000 are o rezoluţie mai mică decât cel al lui NEX-6, însă este suficient de bun pentru un amator. Autorul acestui material nu l-a folosit prea mult în timpul testului, ecranul fiind foarte util în aproape toate cazurile. În plus, utilizarea cu ochelari nu este chiar plăcută. Timpul de răspuns este bun, iar utilizatorul poate ajusta iluminarea şi temperatura de culoare. Acoperirea cadrului este 100%.

Sony a6000 cu blitzul deschis

Performanţe şi utilizare

Aparatele foto mirrorless din seria NEX au fost printre cele mai performante din segment la capitolul fotografiere în rafală. Modelul NEX-6 era destul de capabil, cu 10 cadre pe secundă, însă noul sistem de focalizare al lui a6000 îmbunătăţeşte mult această performanţă. Nu doar că aparatul poate fotografia acum cu 11 fps, dar o face cu urmărirea subiectului pe 92% din suprafaţa senzorului. Dacă fotografiaţi subiecte în mişcare rapidă, veţi fi impresionaţi de ceea ce oferă acest aparat. Din cele 11 cadre, este posibil ca 2-3 să nu fie focalizate perfect, dar veţi găsi suficiente bune.

Modele din gama entry şi mainstream de la Sony veneau până de curând cu o interfaţă creată special pentru amatori. Utilizatorii cu experienţă duceau lipsă de butoane personalizabile şi de accesul la funcţii rapide. Lucrurile s-au schimbat la a6000. Aparatul a preluat interfaţa modelului full frame a7 şi este mult mai prietenoasă cu fotografii experimentaţi. Eu aş fi pus butonul Play ceva mai la îndemână, însă nu mă pot plânge per ansamblu de felul în care poate fi controlat aparatul. Poate că odată cu introducerea obiectivelor cu zoom electronic, Sony ar fi trebuit să implementeze în fiecare aparat o metodă de control similară cu cea de la aparatele compacte.

ISO 100, F6.3, 1/100 s ISO 100, F5.0, 1/80 s
ISO 250, F5.0, 1/80 s ISO 160, F5.6, 1/40 s

Calitatea imaginii

Nu obişnuiesc să apreciez atunci când un producător foloseşte un senzor cu mai mulţi megapixeli. Trecerea de la 16 MP la 24,3 MP poate părea foarte bruscă, în condiţiile în care a5000 vine cu un senzor de 20 MP. A trebuit să recunosc însă că producătorul a ştiut ce face şi a6000 oferă o calitate foarte bună a imaginii, pentru un aparat cu senzor APS-C. Tot nu cred că utilizatorul, chiar şi cel cu pretenţii, are nevoie de o fotografie cu rezoluţie de 6000×4000 pixeli, dar nivelul de detaliu oferit de aparat este impresionant. În plus, procesorul de imagine face o treabă foarte bună la mai multe capitole.

Nivelul agresiv de sharpening a fost o problemă pentru aparatele din seria NEX. Aproape că puteam recunoaşte o imagine făcută cu un mirrorless Sony doar uitându-ne la detaliile dintr-un JPEG. Dacă până acum se puteau obţine diferenţe destul de mari între procesarea din aparat şi procesare fişierului RAW cu o aplicaţie de specialitate, în cazul lui a6000 diferenţele sunt mici în majoritatea cazurilor. Din punct de vedere al zgomotului de imagine, aparatul stă foarte bine între alte modele mirrorless recente. Aşa cum vom vedea, granulaţie începe să fie vizibilă de-abia pe la ISO 6400 şi unele detalii fine încep să fie afectate.

ISO 400, F5.0, 1/80 s ISO 320, F4.0, 1/80 s
ISO 640, F4.0, 1/80 s ISO 100, F4.0, 1/80 s

Test ISO

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 6400 ISO 12800
ISO 25600  

Înregistrare video

Din nou, Sony a6000 reuşeşte să puncteze bine în comparaţie cu alte modele din clasa sa. Filmarea oferă un nivel bun de calitate şi beneficiază de sistemul de stabilizare optică din obiectiv. Cei ce doresc mai mult vor aprecia faptul că a6000 oferă control manual aproape total asupra parametrilor filmării. Din păcate, nu există intrare jack pentru microfon extern. Cei ce doresc un astfel de accesoriu vor fi nevoiţi să-l cumpere de la producător, el fiind compatibil cu conectorii din patină. Nu am apreciat amplasarea butonului pentru filmare. De cele mai multe ori veţi mişca aparatul apăsând acel buton pentru a opri filmarea.

1920×1080, 50 fps, 27 Mbps – 163 MB
1920×1080, 25 fps, 17 Mbps – 62 MB

WiFi şi NFC

Suntem deja familiari cu sistemul de partajare rapidă a imaginilor implementat de Sony pe aparatele sale mirrorless. Dacă ai un smartphone cu NFC şi aplicaţia PlayMemories Mobile instalată, trebuie doar să-l apropii de latura aparatului. Telefonul se va conecta automat la reţeaua wireless creată de aparat şi va putea primi imaginile de pe card prin intermediul aplicaţiei. Ca o noutate, Sony a6000 poate fi controlat acum şi cu ajutorul calculatorului.

ISO 800, F8.0, 1/160 s ISO 800, F5.0, 1/50 s
ISO 1600, F18, 1/160 s ISO 3200, F4.0, 1/50 s

Preţ şi disponibilitate

Sony a6000 costă 3.600 lei împreună cu obiectivul de kit 16-50 mm. Body-ul costă aproximativ 2.900 lei.

Sony a6000 - conectorii laterali şi ecranul rabatat

Concluzie

Când te gândeai că Sony nu mai are îmbunătăţiri de aduc unui produs excelent, a6000 m-a surprins. Ceea ce părea la început doar un upgrade pentru NEX-6, s-a dovedit a fi în final un aparat extrem de capabil, cu multe facilităţi noi importante. Noul sistem hibrid de focalizare iese imediat în evidenţă, iar senzorul împreună cu procesorul Bionz X oferă o calitate excelentă a imaginii. Mai mult, aparatul ar putea fi folosit pentru fotografie sportivă, având posibilitatea de-a realiza 11 cadre pe secundă cu urmărirea subiectului. Robust, bine construit şi cu multe butoane, el face cu ochiul şi fotografilor cu experienţă. Deşi nu este cel mai ieftin mirrorless de pe piaţă, Sony a6000 îşi merită cu siguranţă preţul.

Părţi pozitive

calitate foarte bună a imaginii
sistem performant de focalizare
11 fps cu urmărirea subiectului
filmare cu control manual
multe butoane şi rotiţe
încărcare prin portul microUSB

Părţi negative

selectarea puţin greoaie a punctului de focus
amplasarea butonului pentru filmare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News