Sony HDR-AS100V Action Cam review

28.09.2014
Sony HDR-AS100V Action Cam review

Compania GoPro îşi poate adjudeca indiscutabil meritul de a fi pus în mâna amatorilor de sport o cameră video de acţiune compactă, performantă şi cu un preţ cât de cât accesibil. Linia Hero a devenit un standard de-facto, însă asta nu înseamnă că rivalii de pe această piaţă nu pot oferi produse la fel de competitive, iar un bun exemplu este AS100V, actualul vârf de gamă din oferta japonezilor de la Sony.

Construcţie şi design

Utilizatorii modelelor anterioare AS30V sau AS15V de la Sony vor recunoaşte imediat designul familiar al gamei de camere de acţiune Sony, noul AS100V având aceleaşi dimensiuni şi aceeaşi formă. Acest lucru este bine-venit dar nesurprinzător, Sony fiind nevoită să păstreze totuşi compatibilitatea cu toate accesoriile (cam scumpe) lansate până acum pentru modelele anterioare.

Sony AS100V şi AS30V: diferenţe minore de design

Carcasa, fabricată din material plastic lucios, este practic doar un paralelipiped cu dimensiuni de 24,2 x 46.5 x 81,5 milimetri şi o greutate de 92 de grame care are două laturi tăiate semicilindric şi o obiectiv proeminent la un capăt. Uşoară şi compactă, Sony AS100V păstrează simplitatea şi atunci când vine vorba de detalii.

Sony AS100V; ecranul şi butoanele pentru control

Partea dreaptă a camerei video de acţiune Sony AS100V oferă un ecran LCD rectangular care afişează meniurile, două butoane pentru controlul acestora şi difuzorul. Partea din spate oferă butonul pentru declanşarea camerei, care serveşte totodată şi pentru validarea opţiunilor din meniu, un sistem pentru blocarea acestui buton pentru evitarea activării sau dezactivării accidentale şi un LED pentru semnalizarea funcţionării, toate acestea fiind amplasate pe un capac detaşabil care oferă acces la baterie şi slotul pentru card.

Sony AS100V: butonul pentru înregistrare şi LED-ul de semnalizare

Partea inferioară ascunde toată conectica. Ascunse sub două capace din material plastic, se găsesc portul USB pentru încărcare şi transfer, un port audio jack de 3,5 mm pentru un eventual microfon extern, un port special folosit de anumite accesorii şi o ieşire video Micro HDMI. Partea din faţă oferă obiectivul Carl Zeiss Tessar, care are o diafragmă F/2.8 şi o distanţă focală echivalentă de 17 mm, şi microfoanele stereo.

Sony AS100V: cele trei capace detaşabile care ascund conectica

Pentru utilizatorii modelelor anterioare de la Sony, este evident că producătorul a ascultat cel puţin o parte din critici. Astfel, capacul din spate nu mai foloseşte mecanismul culisant care era uşor de desfăcut accidental, butonul pentru blocarea butonului Rec este mai uşor de nimerit, portul Micro USB este protejat de un capac dedicat care nu mai necesită descoperirea şi îmbâcsirea cu praf şi a celorlalte porturi, iar micul LED roşu pentru semnalizarea funcţionării de pe spate a fost dublat de un LED puternic amplasat în partea superioară. Din păcate, Sony nu a corectat problema slot-ului dual în care un card MicroSD poate fi introdus invers fără nici un efort şi nici pe cea a semnalizării sonore anemice.

Sony AS100V: o carcasă compactă şi uşoară

Camera, aşa cum este înfăţişată până acum, oferă o carcasă rezistentă doar la jeturi de apă (IPx4), pentru ermetizarea completă la apă şi praf aceasta fiind dependentă de carcasa adiţională SPK-AS2. După cum se observă, Sony AS100V nu oferă nici un sistem de prindere, aceeaşi carcasă inclusă în pachet oferind şi sistemul de prindere cu filet.

Accesorii şi aplicaţii software

Deşi oferta Sony oferă o gamă destul de consistentă de accesorii, puţine dintre acestea pot folosi camera video AS100V fără carcasa sa externă. Pe lista acestora intră doar un suport pentru cap (BLT-HB1), o carcasă cu ecran care permite transformarea într-o cameră video compactă (AKA-LU1) şi un sistem de prindere care lasă liber accesul la porturile de conectare (AKA-SF1). Toate celelalte accesorii necesită utilizarea carcasei transparente SPK-AS2 şi, cum aceasta oferă un filet standard de 1/4 inchi, veţi putea monta camera pe orice alt suport foto în caz că oferta Sony nu este satisfăcătoare. Acest lucru este îmbucurător deoarece accesoriile Sony au un preţ cam piperat, lucru valabil de altfel şi pentru GoPro sau alte camere video de acţiune.

Sony AS100V în carcasa sa ermetică

Carcasa protectoare SPK-AS2, care este inclusă în pachet, oferă protecţie la imersiunile făcute la o adâncime de cel mult 5 metri, ceea ce este suficient pentru o ploaie torenţială, snorkeling, rafting sau agresarea peştilor din acvariu. Cei care doresc mai multă libertate subacvatică pot opta pentru SPK-AS1, o carcasă similară ca aspect dar care permite scufundarea până la adâncimi de 60 de metri.

Sony AS100V: sistemul de prindere pentru ghidon (accesoriu suplimentar)

Deoarece SonyAS100V nu oferă un ecran, pentru încadrare şi vizualizarea în timp real a filmării puteţi opta fie pentru aplicaţia software Sony PlayMemories Mobile (iOS/Android), fie pentru telecomanda externă RM-LVR1. Aplicaţia software este modestă şi nu oferă prea multe opţiuni, fiind net inferioară produsului similar de la GoPro. Aceasta este utilă pentru încadrare sau declanşarea înregistrării, însă opţiunile avansate sunt sărăcăcioase.

Sony AS100V: telecomanda wireless RM-LVR1 (accesoriu suplimentar)

Telecomanda RM-LVR1 nu oferă nici ea toate opţiunile de configurare dorite, fiind în plus voluminoasă şi scumpă. Aceasta oferă un sistem de prindere pentru încheietură, se conectează prin intermediul interfeţei Wi-Fi şi oferă un ecran de mici dimensiuni pe care puteţi vedea în permanenţă ce înregistraţi. Dincolo de calitatea mediocră a ecranului TN, care are unghiuri slabe şi vizibilitate cam mică în lumina solară, RM-LVR1 este un accesoriu util în cazul în care încadrarea este problematică, comutaţi des între modurile de lucru şi aveţi nevoie de un feedback vizual constant.

Sony AS100V: telecomanda pusă la lucru

Necesitatea unui ecran extern trebuie analizată în funcţie de model de filmare. De exemplu, în cazul prinderii de ghidon, am verificat o singură dată încadrarea cu ajutorul aplicaţiei software şi nu am mai avut nevoie de acesta funcţie. În cazul în care camera video este amplasată pe un suport flexibil sau care se poate deplasa mult, probabil că necesitatea verificării dese a orientării este necesară, caz în care telecomanda RM-LVR1 devine un accesoriu util care ar trebui cumpărat de la bun început în pachetul care-l conţine deoarece este mult mai ieftin decât în cazul unei achiziţii ulterioare.

Specificaţii

  • Senzor: 1/2.3”, 19 MP (13,5 MP efectivi), BSI, Exmor R
  • Obiectiv: F2.8, 17 mm EQ (170 grade) sau 22 mm EQ (120 grade)
  • Distanţă minimă de focalizare: 30 cm
  • Filmare: 1920×1080/60p, 1280×720/120p, 800×480/240p, Slow Motion 4X
  • Compresie: MP4/H.264, XAVC
  • Rată de compresie: 16 Mbps (MP4), 50 Mbps (XAVC)
  • Foto: 4896 x 2752 pixeli
  • Stabilizarea imaginii: SteadyShot
  • Microfoane: stereo, jack pentru microfon extern
  • Card: microSDHC, MS Micro
  • Baterie: 1.240 mAh, 4.5 Wh
  • Dimensiuni: 81,5 x 46,5 x 24,2 mm
  • Greutate: 92 g cu baterie
  • Altele: GPS, Wi-Fi, aplicaţii pentru control Android/iOS, NFC, ieşire video Micro HDMI

Captură foto/video şi autonomie

Trecând însă pentru construcţie şi accesorii, trebuie să ne oprim la cel mai important aspect al unei camere video de acţiune: calitatea filmării. Faţă de generaţiile anterioare, Sony AS100V oferă un senzor BSI de 1/2.3″ cu o rezoluţie crescută la 13,5 MP şi un procesor de imagine îmbunătăţit BIONZ X care oferă un control mai bun al expunerii şi corecţie de culoare.

Sony AS100V oferă filmare la 60 de cadre pe secunde la rezoluţie Full HD, 120 de cadre pe secundă la rezoluţie HD şi 240 de cadre pe secundă la rezoluţie 480p, la care se adaugă slow-motion 4X la rezoluţie HD. Captura foto oferă Timelapse cu interval între una şi 60 de secunde, captură în rafală la 10 cadre pe secundă şi Motion Shot LE, care îmbină o serie de capturi succesive într-o singură imagine finală. Odată cu actualizarea de firmware 2.0, AS100V oferă şi Live Streaming prin intermediul UStream, camera putând profita de orice reţea wireless disponibilă dar necesitând o preparare prealabilă cu ajutorul unui calculator deoarece meniurile nu oferă opţiuni pentru setare şi autentificare.

AS100V se remarcă din mulţimea de camere video de acţiuni disponibile astăzi pe piaţă prin implementarea unui sistem de stabilizare. Aceasta este doar electronică şi aduce cu sine limitarea unghiului de filmare de la 170 la 120 de grade (~17 mm vs ~22 mm distanţă focală echivalentă), însă este o opţiune extrem de utilă care reduce semnificativ obositorul tremurat al imaginii camerelor nestabilizare.

După cum se remarcă din imaginile şi secvenţele video ataşate, calitatea video este foarte bună şi AS100V concurează de la egal cu GoPro Hero 3 Black sau Garmin VIRB. Obiectivul are distorsiuni puţin cam mari care ar fi putut corectate ceva mai bine, în special în cazul utilizării unghiului de 120 de grade, însă AS100V rămâne oricum un instrument de captură performant. Nivelul de detalii este bun, expunerea este ajustată repede iar culorile sunt naturale şi plăcute. Sunetul este excelent fără carcasa adiţională şi bun cu acesta, Sony eliminând în mare parte şi saturarea în condiţii de vânt sau curenţi de aer puternici pe care am remarcat-o la modelele anterioare. Stabilizarea se achită bine de sarcini, imaginea fiind suficient de clară chiar şi la trecerea peste nişte denivelări destul de brutale.

Pe lângă captura în format H.264 în container MP4, AS100V oferă şi posibilitatea alegerii formatului proprietar XAVC la 50 Mbps. Diferenţele de calitate nu sunt izbitoare, XAVC părând mai degrabă doar o opţiune destinată capturilor pretenţioase care vor fi editate ulterior deoarece oferă în plus şi Timecode. Utilizatorii obişnuiţi vor fi însă la fel de fericiţi cu formatul implicit de captură (H.264, 16 Mbps), care ocupă şi mai puţin spaţiu pe card.

Pe lista altor opţiuni mai importante se numără posibilitatea răsturnării imaginii, alegerea unui profil de culoare Vivid pentru culori mai puternice, înregistrarea rutei cu ajutorul modului GPS şi afişarea acestuia în cadrul filmelor procesare cu aplicaţia desktop PlayMemories. Camera poate fi încărcată în timp ce înregistrează, ceea ce o face aptă şi pentru utilizarea ei ca sistem de supraveghere auto (dashcam), însă nu oferă opţiunea pentru ştergerea automată a înregistrărilor vechi. Din acest motiv, va trebui să folosiţi un card cu capacitate mare, o oră de filmare Full HD la 25 de cadre pe secundă ocupând circa 8 GB, şi să nu uitaţi să îl formataţi sau ştergeţi periodic.

Sony AS100V se remarcă nu doar prin calitatea bună a capturii, dar şi prin autonomia excelentă. Utilizând modul de înregistrare 1080p/25, am reuşit să stoarce 2 ore şi 46 de minute de captură video continuă. Activarea modului GPS a adus o penalizare de numai 20 de minute, iar conectarea permanentă la telecomanda externă ne-a oferit aproape 2 ore de libertate, ceea ce este foarte bine ţinând cont că vorbim despre un streaming video permanent către ecranul de pe RM-LVR1.

  • autonomie cu GPS + Wi-Fi streaming: 1:53 ore
  • autonomie cu GPS: 2:24
  • autonomie fără GPS şi Wi-Fi: 2:46

Concluzii

Oferită la un preţ de circa 1600 de lei, camera de acţiune Sony AS100V are un preţ cam piperat, însă acest lucru este caracteristic şi modelelor de vârf similare de la GoPro, Garmin sau Drift. Aceasta oferă însă o captură video bună completată de un sistem de stabilizare eficient, înregistrare audio cu fidelitate ridicată, autonomie excelentă şi o panoplie suficient de bogată de accesorii. Deficienţele ar fi preţul cam mare al accesoriilor, dependenţa de carcasa externă care blochează accesul direct la porturi şi software-ul limitat cu care aceasta poate fi controlată.

Părţi pozitive

Calitate captură video şi audio
Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Mod simplu de lucru
Carcasă externă rezistentă la apă şi praf

Părţi negative

Aplicaţii software limitate
Jack audio inaccesibil cu carcasă etansă
Preţ accesorii mare

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News