„Războiul” dintre Canada şi Danemarca, care are loc pe o insulă uitată de la Cercul Polar

Hans Island este o mică insulă situată între Groenlanda – un teritoriu autonom danez – şi Canada. Din 1930 cele două ţări îşi dispută această palmă de pământ. Insula se află în mijlocul Strâmtorii Nares, care are o lăţime de aproximativ 35 de kilometri. Potivit legislaţiei internaţionale, toate ţările pot să revendice teritorii aflate la o distanţă de 19,3 kilometri de ţărmul lor. Hans Island se află, astfel, în apele ambelor ţări. 
 
În 1984, ministrul de externe danez a vizitat insula şi a pus acolo un steag. La baza acestuia a fost lăsată o sticlă de brandy şi o notă: „Bine aţi venit pe teritoriul danez!”. Apoi soldaţii canadieni au debarcat pe insulă şi au pus steagul Canadei, alături de care au lăsat o sticlă de whiskey şi propria notă: „Bine aţi venit în Canada!”.
 
De atunci acest lucru se întâmplă cu regularitate, aşa că cei care vizitează insula găsesc acolo fie steagul danez, fie pe cel canadian, alături de sticle de alcool.  
 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult