AMD a lansat Radeon Pro SSG, prima placă grafică echipată cu SSD-uri

26.07.2016
AMD a lansat Radeon Pro SSG, prima placă grafică echipată cu SSD-uri

AMD a lansat deja Radeon RX480, soluţia grafică dedicată gamerilor pentru această vară, însă a venit momentul ca şi seria sa de plăci video profesionale să treacă pe noua arhitectură Pascal. Soluţia propusă de compania americană este Radeon Pro SSG (Solid State Graphics), prima placă grafică care poate să primească unităţi de stocare dedicate.

Radeon Pro SSG vine cu două slot-uri pentru ataşarea de SSD-uri pe interfaţă PCIe 3.0 M.2, care pot accepta o capacitate maximă de stocare de 1 TB (cumulat). Această limitare este mai degrabă datorată interfeţei M.2. În timp ce soluţiile grafice Radeon Pro sunt folosite în diverse industrii care necesită putere mare de procesare, precum prelucrare de materiale video la rezoluţii înalte (4K, 8K, etc.) şi realizarea de animaţii 3D.

În general, fişierele prelucrate de astfel de plăci grafice sunt stocate pe o unitate separată, iar interfaţa PCIe îngreunează transferul acestora în memoria RAM a plăcii grafice. Prin ataşarea de SSD-uri direct pe placa video, acest proces este accelerat, întrucât procesorul este complet scos din ecuaţie.

Radeon Pro SSG va fi disponibil către dezvoltatori în stadiu beta în viitorul foarte apropiat şi va ajunge în magazine abia în 2017. Desigur, cei care vor să testeze noua soluţie grafică profesională de la AMD vor trebui să scoată din buzunar o sumă „frumuşică” de 9.999 dolari americani.

Citeşte şi AMD prezintă Radeon Pro Duo, cel mai puternic accelerator grafic destinat creării şi vizionării de conţinut VR

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult