AMD va proiecta un CPU cu design personalizat, pentru Guvernul Chinez

22.04.2016
AMD va proiecta un CPU cu design personalizat, pentru Guvernul Chinez

China continuă efortul de a „curăţa” instituţiile guvernamentale şi companiile controlate de stat de tehnologii occidentale, începând cu interzicerea folosirii sistemului de operare Windows în instituţii, până la dezvoltarea de PC-uri care folosesc hardware personalizat, proiectat şi fabricat în această ţară.

Însă efortul pentru crearea unui design viabil de procesor s-a lovit de un blocaj, lipsa licenţei pentru implementarea setului de instrucţiuni x86 la nivel de hardware făcând imposibilă obţinerea unor PC-uri care să poată rula aplicaţii x86 la un nivel acceptabil de performanţă.

Nevoit să apeleze tocmai la ajutorul companiilor americane ale căror tehnologii promitea să le excludă, Guvernul Chinez va colabora cu Advanced Micro Devices (AMD) pentru proiectarea unui procesor cu design personalizat, capabil să ruleze aplicaţii x86 în mod nativ.

Contractul semnat între AMD şi THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd.) ar urma să aducă în conturile companiei americane suma de 293 milioane dolari. Pe termen ceva mai lung, expertiza AMD şi tehnologiile x86 ar putea ajuta comania chineză la dezvoltarea unei întregi serii de produse, începând cu microprocesoare de tip SoC (system-on-chip) pentru automatizări şi dispozitive mobile, până la procesoare pentru sisteme server, supercalculatoare şi cu aplicaţii în infrastructura militară.

Momentan, nu este clar dacă compania de stat THATIC va adopta un design de procesor realizat deja de AMD, sau preferă unul creat de la zero cu sprijinul inginerilor americani.

Citeşte şi Microsoft a creat o versiune de Windows 10 special pentru Guvernul Chinez

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult