Apple ar putea plănui înlocuirea procesoarelor Intel din computerele Mac cu soluţii proprietare

03.04.2018
Apple ar putea plănui înlocuirea procesoarelor Intel din computerele Mac cu soluţii proprietare

Ultimii ani au demonstrat că Apple doreşte să aibă control complet asupra dispozitivelor sale, renunţând de-a lungul timpului la mulţi parteneri pentru a folosi componente hardware proprietare. La scurt timp după ce a fost dezvăluit planul pentru dezvoltarea de display-uri Micro LED, Apple pare să se orienteze acum către procesoare pentru computere, Intel fiind următorul producător hardware care urmează să fie eliminat din producţia de dispozitive Mac.

De curând, Apple a integrat procesoare ARM proprietare în dispozitive precum MacBook şi iMac pentru realizarea funcţiilor secundare precum redarea audio din fundal sau controlul ecranului OLED de pe TouchBar-ul laptop-urilor din partea de sus. Se pare însă că procesoarele Intel, care stau la baza tuturor dispozitivelor din gama Mac vor fi înlocuite în curând cu soluţii Apple, dezvoltate de inginerii proprii. Această veste ar trebui să îi îngrijoreze pe cei de la Intel, întrucât Apple este cel de-al treilea producător de computere din SUA.

Odată cu trecerea la procesoare proprietare, macOS ar putea suferi schimbări, întrucât zvonurile vorbesc de mult despre planul Apple de a uni acest sistem de operare cu iOS, pentru a oferi o experienţă coerentă la trecerea dintre telefon, tabletă şi computer personal sau staţie de lucru. Astfel, multe aplicaţii ar putea deveni universale, diferenţele între platforme fiind evidente doar în modul în care interacţionezi cu conţinutul (touchscreen, mouse, trackpad, etc.).

Procesorul care se găseşte în noile smartphone-uri Apple, A11 Bionic, a demonstrat că este destul de puternic pentru a oferi o performanţă apropiată de cea a unui Intel Core i5 care se găseşte deja într-un MacBook Pro. Cu asemenea performanţe deja posibile, probabilitatea de a trece la procesoare proprietare până în 2020 nu pare atât de ieşită din comun.

Desigur, acest lucru înseamnă că la un moment dat macOS va pierde compatibilitatea cu arhitectura x86, lucru care va duce la imposibilitatea de a realiza computere „hackintosh” pentru rularea sistemului de operare pe hardware de PC obişnuit. Nu în ultimul rând, MacBook-urile nu vor mai putea rula Windows prin Boot Camp.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult