Care e cel mai bun hard disk de cumpărat în 2018 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

06.02.2018
Care e cel mai bun hard disk de cumpărat în 2018 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

Backblaze, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru stocare cloud, a publicat raportul pentru Q4 2017 detaliind rata de defectare cumulată a mai multor modele de hard disk-uri pentru consum, purtând semnătura unor branduri ca Western Digital, Seagate, Hitachi şi Toshiba.

Oferind consumatorilor o rară ocazie de a vedea nu doar care producător oferă cele mai bune hard disk-uri, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete.

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 91305 hard disk-uri, totalizând mai mult de 8 milioane ore de funcţionare cumulate. Rezultate sunt cu atât mai interesante de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede modelele predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de design.

Însumând 32070 unităţi, seria de hard disk-uri Seagate ST4000DM000 este cel mai des întâlnită în rack-urile companiei, rata de defectare anuală estimată la 2.89% fiind rezonabilă în condiţiile unei utilizări intensive, mult peste ce am întâlni la un PC obişnuit. Totuşi, un alt grup de 1255 hard disk-uri din seria ST4000DM005 duce rata de defectare la 29.08%, arătând că diferenţele de fiabilitate de la o revizie la alta pot fi foarte mari mari.

Dintre hard disk-urile non-Seagate, singurul care atrage atenţia printr-o radă de defectare peste medie este modelul WD40EFRX cu o capacitate de 4TB. Cu o rată de defectare anuală estimată la 8,87%, hard disk-urile semnate de Western Digital nu par o alegere prea inspirată, însă dat fiind numărul de numai 45 unităţi folosite, este posibil ca problemele să fie limitate la un anumit lot de hard disk-uri şi nu întreaga serie.

Reprezentată cu un grup de 458 hard disk-uri, seria WD60EFRX cu o capacitate de 6TB atrage atenţia cu 3,66% rată anuală de defectare.

Folosite în număr suficient de mare pentru ca acurateţea măsurătorilor să nu poate fi pusă la îndoială cu uşurinţă, seriile de hard disk-uri Hitachi cu capacităţi de 3TB şi 4TB par să fie cele mai fiabile, cu o rată anuală de defectare mai mică de 0.5%.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult